Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

ZPH2022 budú v pandemickom režime,SR obhajuje 11 kovov z Pjongčangu

Športovci mávajú po zapálení Paralympijského ohňa počas otváracieho ceremoniálu paralympijských hier v Tokiu 24. augusta 2021 Foto: TASR/AP

Slovenskí reprezentanti pôjdu do Pekingu obhajovať 11 medailí (6-4-1), ktoré vybojovali v Pjongčangu 2018.

Peking 24. novembra (TASR) - V stredu 24. novembra sa začalo odpočítavať sto dní do slávnostného otvorenia XIII. zimných paralympijských hier v Pekingu (4. - 13. marca 2022). Podobne ako pri tohtoročnej paralympiáde v Tokiu prípravy zatienila pandémia koronavírusu, ktorá sa podpíše pod prísne bezpečnostné opatrenia v čínskej metropole. Slovenskí reprezentanti pôjdu do Pekingu obhajovať 11 medailí (6 zlatých, 4 strieborné a 1 bronzovú) zo ZPH 2018 v Pjongčangu.

Na ZPH 2022 sa počas desiatich dní predstaví dokopy 736 športovcov v šiestich športoch (paraalpské lyžovanie, paraseverské lyžovanie – beh na lyžiach a biatlon, parasnoubording, curling na vozíku a parahokej) a v 82 medailových disciplínach (39 mužských, 39 ženských a 4 zmiešaných). Športové zápolenia budú sústredené do troch hlavných dejísk. V Pekingu sa uskutočnia súťaže curlerov na vozíku (National Aquatic Centre) a parahokejistov (National Indoor Stadium), v b, zóna Jan-čching bude patriť paraalpským lyžiarom a v Čang-ťia-kchou sa predstavia parasnouborderi a paraseverskí lyžiari + biatlon. Dejiskom otváracieho a záverečného ceremoniálu bude Národný štadión, v roku 2008 počas OH niesol názov Vtáčie hniezdo.

Hry v Číne sa uskutočnia v prísnom pandemickom režime, podobne ako v Tokiu bude ich podstatou tzv. uzavretá bublina, v ktorej sa budú pohybovať účastníci ZPH. Podmienkou vstupu na územie organizátorskej krajiny bude očkovanie proti Covid-19 alebo 21-dňová karanténa. Účastníci budú zároveň podrobení dennému testovaniu. Maskotom hier bude červený lampión "Shuey Rhon Rhon", ktorého premiérovo predstavili verejnosti 17. septembra 2019. Lampión je symbol úrody, oslavy, tepla a svetla.

Slovenskí reprezentanti pôjdu do Pekingu obhajovať 11 medailí (6-4-1), ktoré vybojovali v Pjongčangu 2018. O všetky sa postarali paraalpskí lyžiari, pričom Slovensko ovládlo v tejto disciplíne celkovú bilanciu krajín. Zrakovo znevýhodnená Henrieta Farkašová sa ako vôbec prvá športovkyňa zo Slovenska stala najúspešnejšou účastníčkou paralympiády. V celkovej bilancii krajín za všetky športy sa Slovensko umiestnilo na 7. priečke. Peking 2022 bude pre SR už v poradí ôsmou zimnou paralympiádou pod samostatnou vlajkou. Slovensko získalo na doterajších siedmich ZPH celkovo 55 cenných kovov, z toho 15 zlatých.

Aj v Pekingu sa medailové nádeje Slovenska budú upierať najmä k paraalpským lyžiarom, ktorí majú v súčasnosti istých osem miesteniek. Okrem držiteľov medailí zo ZPH 2018 by sa mali v Číne predstaviť aj zástupcovia nastupujúcej generácie. Miestenku už majú istú aj curleri na vozíku, pre ktorých to bude po Soči 2014 a Pjongčangu 2018 už tretia účasť v rade na ZPH. O posledné miestenky a premiérovú účasť na paralympiáde sa od piatka popasujú slovenskí parahokejisti na kvalifikačnom turnaji v Berlíne. O dve miesta v Pekingu si zahrajú s ďalšou päticou tímov – Švédskom, Japonskom, Nórskom, Talianskom a Nemeckom. Informácie pochádzajú z tlačovej správy Slovenského paralympijského výboru (SPV).