Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Naď o zrekonštruovanom štadióne VŠC Dukla: Je hodný tohto storočia

Na snímke slávnostné otvorenie zrekonštruovaného Atletického štadióna SNP Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica na Štiavničkách v Banskej Bystrici 5. októbra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zrekonštruovaný štadión disponuje oproti pôvodnému plánu väčším počtom športovísk a tiež novovybudovaným tréningovým štadiónom, ktorý sprístupnili už v apríli tohto roka.

Banská Bystrica 5. októbra (TASR) - Športovci Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica majú od utorka k dispozícii moderné športovisko. Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii v celkovej hodnote vyše 14 miliónov eur zodpovedá zrenovovaný Štadión SNP na Štiavničkách súčasným technickým normám a tiež štandardom Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) pre medzinárodné a národné súťaže a certifikácie UEFA pre futbalové štadióny kategórie 3. Do rúk športovcov ho v utorok odovzdal minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Som nesmierne rád, že po všetkej drine a úspechoch, ktoré dosahujú reprezentanti vojenského športového centra pre rezort a celé Slovensko, im dnes môžeme na oplátku poskytnúť kvalitnejšie podmienky pre prípravu v podobe moderného atletického a futbalového štadióna," povedal minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že Štadión SNP na Štiavničkách bude po rekonštrukcii slúžiť taktiež regionálnym športovým klubom, ktoré o to prejavia záujem. Okrem toho bude zmodernizované športovisko už budúci rok súčasťou Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF).

„Verím, že priaznivci športu budú prichádzať na štadión radi a odchádzať budú s nezabudnuteľným športovým zážitkom. Budú prežívať na ňom radosť nielen športovci a zamestnanci Dukly, či rezortu obrany, ale aj ľudia z Banskej Bystrice a celého Slovenska. Budú môcť vidieť nielen atletické podujatia, ale aj kvalitné futbalové zápasy, ako aj ďalšie podujatia na medzinárodnej úrovni," uviedol Naď na brífingu pri slávnostnom otvorení štadióna.



Zrekonštruovaný štadión disponuje oproti pôvodnému plánu väčším počtom športovísk a tiež novovybudovaným tréningovým štadiónom, ktorý sprístupnili už v apríli tohto roka. Nové futbalové ihrisko s vyhrievanou trávnatou plochou spĺňa kritériá UEFA kategória 3. Rekonštrukciou prešla aj tribúna, pričom aj jej úprava si vyžiadala navýšenie finančných prostriedkov. Dôvodom bolo zvýšenie kapacity z pôvodne plánovaných 4000 na celkových viac ako 7000 sedačiek a 30 miest pre imobilné osoby a taktiež s tým spojené dobudovanie sociálneho zázemia v prospech komfortu divákov. Na zmene projektu trvalo súčasné vedenie rezortu tak, aby štadión dosahoval požadované parametre na organizáciu medzinárodných atletických a futbalových podujatí. "Trval som na zmene projektu, aby sme mohli veľkosťou športových podujatí konkurovať európskym krajinám. Aj keď sme museli navýšiť financie, športovci a verejnosť si zaslúžia štadión hodný tohto storočia," uviedol Naď v tlačovej správe.

Ako priblížil Roman Benčík, ktorého na poste riaditeľa VŠC Dukla Banská Bystrica nahradí olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, rekonštrukcia výrazne zlepší podmienky športovcov, predovšetkým pre atlétov, ale aj pre potreby kondičnej prípravy ostatných zaradených športovcov.

„Nie je samozrejmosťou, že sa športu dostáva takejto pozornosti a podpory zo strany zriaďovateľa, preto chcem v mene športovcov poďakovať rezortu obrany. Na modernizácii tohto stánku spolupracovali aj ďalšie subjekty, či už je to Slovenský futbalový zväz, Slovenský atletický zväz a mesto Banská Bystrica. Všetci nám vychádzali v ústrety, vrátane ďalších štátnych inštitúcií. Som rád, že sme sa s časovým problémom ukončenia výstavby stretávali čo najmenej a to bol jeden z dôležitých momentov, kedy sa nám podarilo všetko včas, aby sme dnes mohli konštatovať, že sme na najmodernejšom atletickom štadióne, kde sa dá aj plnohodnotne hrať futbal, teda najvyššia súťaž, ako aj ďalšie mládežnícke medzinárodné podujatia," povedal na utorňajšom brífingu v Banskej Bystrici Roman Benčík.



Atletický štadión SNP slávnostne otvorili 22. augusta 1959 pri príležitosti 15. výročia SNP. Jeho rekonštrukcia sa začala symbolicky pri príležitosti 75. výročia SNP, po 60 rokoch od jeho otvorenia. Štadión SNP je majetkom Slovenskej republiky v správe VŠC Dukla Banská Bystrica.