Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zvolenčania zvíťazili nad Košicami 2:1 v druhom finálovom zápase

Krídelník Zvolena Jaroslav Kalla (vľavo) a obranca Košíc Martin Chovan Foto: TASR/Dušan Hein

Hokejisti Zvolena zvýšili stav série už na 2:0.

Zvolen 8. apríla (TASR) - V druhom finálovom zápase hokejovej play off extraligy HKM Zvolen zdolal HC Košice 2:1 a stav série zvýšil už na 2:0. Košičania sa podľa priebehu prvej tretiny lepšie vyspali ako deň predtým. Nedali sa zatlačiť do obrannej tretiny, súpera držali na dištanc a korčuľovali zodpovednednejšie, akiste s vedomím, že druhá prehra by im skomplikovala život v sérii. Zvolenčania vsadili na osvedčené zbrane, no veľa šancí nevymysleli, v úvodnej dvadsaťminútovke v podstate ani jednu. Jedine Juraškov pokus z čistej parkety v 18. min s kolmicou na bránku bol nádejný, inak sa strely končili na výstroji ľadovo pokojného brankára Hyláka chytajúceho bez zbytočného vzrušenia.

Veľavravný signál vyplynul aj z presilovky Zvolena od 7. min, keď nevyprodukovali hráči ani jednu strelu. Hostia so živším korčuľovaním sa viac tlačili na brankára Šimka, v 11. min Spilar dvakrát ohrozil zvolenskú bránku, v rovnakej minúte Novotný pohotovo mieril, no presne nezakončil. Aj tiesnený Marcinko pár sekúnd pred klaksónom bojoval o svoju svetlú chvíľku, ani on sa nepresadil, a tak sa z gólového efektu diváci dlho netešili, tak ako v predchádzajúcom zápase. Teč Michala Chovana v 22. min len tesne minul bránku, ponúkol však recept ako vyzrieť na brankárov. Od korčule Novajovského už mieril spomalený puk za chrbát Hyláka a keby sa bleskurýchlo nezorientoval, skóre by sa pohlo v prospech domácich. Aj Jokeľov zle trafený puk v 29. min mohol vyvolať radosť na košickej strane, potom Haščákov ľuft v presilovke a následne jeho čistá šanca, keď zblízka neprestrelil Šimka.




Oveľa blížšie ku gólu mal v 33. min Brabenec, po jeho strele v krátkom nájazde sa rozozvučala žŕdka do takej intenzity, že dlho rezonovala v ušiach takmer päťtisícovej kulisy. Nakoniec sa druhá tretina nemusela skončiť opäť bezgólovo, keby v 38. min Haščák našiel zblízka medzierku v Šimkovej bránke. Strelecký pomer po dvoch tretinách 19:20 napovedal, že vyrovnanú partiu rozrieši možno len jeden hrdina. A ním sa stal Kalla v 47. min, aj keď mal s tutovkou problémy, nakoniec sa mu podarilo na dvakrát zdvihnúť puk a svojím prvým gólom z hry v sezóne prekonať Hyláka. Košičanom iné nezostávalo, ako všetky sily vsadiť do útoku, Haščákovu strelu poľahky v 48. min zlikvidoval Šimko a inak ich obrana domácich nepriedušne držala v šachu. Kalla sa mohol stať hrdinom na druhú v 51. min, opäť v situácii, keď ho zblízka nikto nemohol odstaviť od puku. V samom závere sa pokúšali hostia vyrovnať v presilovke o dvoch hráčoch trvajúca poldruha minúty, zrodila sa však málo vídaná akcia, pri ktorej Brabenec napriek dvojnásobnému oslabeniu prekorčuľoval v brejku celé ihrisko a prekonal Šimka. Košičania v presilovke 32 sekúnd pred koncom ešte z hokejky Haščáka znížili na 2:1, no na viac im už čas nezostal, aj keď Jenčíkovi chýbalo len veľmi málo.


HKM Zvolen - HC Košice 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)



Góly: 47. Kalla (Ľ. Zuzin, M. Jurík), 59. Brabenec (Čierny) - 60. Haščák. Rozhodcovia Baluška, D. Konc - O. Šefčík, Valach, vylúčení 4:3, navyše Hraško (Zvolen) DKZ, presilovky 0:1, v oslabení 1:0, zmeny: 41. Ľ. Zuzina za Čurillu (Zvolen), 4921 divákov. Stav série 2:0.


Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Kamil Brabenec začal vytvárať tlak na puk, tá odvaha však bola určujúca, že tak zakončil brejk v našom oslabení o dvoch hráčov. Ešte nič nie je rozhodnuté, v Košiciach sa určite pokúsia domáci o väčší dôraz. Košice boli kompaktnejšie, my sme hrýzli menej, dlho to bolo tak ako deň predtým bez gólov. V závere skúsení hráči ukázali, prečo sú skúsení, Andrej Podkonický s Kamilom Brabencom, no a Kamilovi sa podaril husársky kúsok. Ten záver si musím pozrieť na videu, vhodili sme hokejku na ľad, aj túto presilovkeme ustáli, bolo to infarktové."

Milan Staš, tréner Košíc: "Hrali sme presilovku v závere o dvoch hráčov, podcenili sme maličkosť, mysleli si, že sa nemôže nič stať. Takéto niečo sa v hokeji prihodí, Brabenec ukázal, prečo je pre Zvolen taký užitočný. Nešli nám presilové hry, musíme ich doma zefektívniť. V druhom zápase sme mali lepší pohyb, lepšie sme korčuľovali, vytvorili sme si aj viac gólových príležitostí, žiaľ naša efektivita v koncovke bola zlá, až žalostná. Súperovi sa podarilo ísť do vedenia, chceli sme ešte niečo urobiť, no presilovku o dvoch hráčov sme nezvládli a inkasovali. Po kontaktnom góle sme mohli aj vyrovnať, chýbalo však trochu šťastia. Prehrali sme dvakrát a doma musíme zapnúť tak, aby sme zrovnali skóre zápasov."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena: "Sme samozrejme spokojní, teraz sa treba naladiť na košický ľad. Záver bol dramatický, darovali sme súperovi presilovku o dvoch hráčov, no klobúk dole pred Kamilom Brabencom a jeho gólom. Chvalabohu, že sme to na konci ustáli, aj keď puk skákal pri našej bránke. V Košiciach by sme radi vyhrali aspoň jeden zápas. Priebeh bol očakávaný, o jednom góle, uvidíme, čo sa stane vonku, no podľa mňa to iné nebude."

Jaroslav Kalla, autor úvodného gólu Zvolena: "Ja tých gólov veľa nedávam, ale zaplať pánboh za tento. Teraz bude dôležité dobre si oddýchnuť, zregenerovať a znovu uplatniť náš systém. Obkrúženie bránky považujem trošku za moju špecialitu, pretože za bránkou vzniká priestor na pohranie s pukom. Ani neviem, kde som Hyláka prestrelil, čo nie je dôležité. Teraz vedieme na zápasy tak, ako sme chceli, na východ však pôjdeme s pokorou, vyhrať aspoň jeden zápas. Košičania sa lepšia, v druhom zápase to bolo vidieť, našťastie sme opäť lepšie zvládli záver."

Marcel Haščák, strelec jediného gólu Košíc: "Prehrali sme oba zápasy, teraz musíme vyhrať doma obidva, dúfam, že sme sa už smoly zbavili. Veľa šancí sme nepremenili, to nás stálo pohodu, aj ja som pár šancí premárnil. Ak budeme doma hrať tak ako prvé dve tretiny, tak doma vyhráme oba zápasy, som o tom presvedčený. Zvolenčania sa váľali, vedeli sme, že budú filmovať, my sme veľa urobili hrubých chýb, to bolo naše nešťastie. Je to naša chyba, Zvolen bol dobrý, no my chceme byť v ďalších dvoch zápasoch doma ešte lepší."