Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zvolen suverénom základnej časti, Martin do baráže,Žilina má po sezóne

Ilustračné foto Foto: TASR

Prezident SZĽH Igor Nemeček zdôraznil, že boli očakávania, ako extraligu poznačí odchod Slovana do KHL.

Bratislava 4. marca (TASR) - Suverénnym víťazom základnej časti Tipsport extraligy 2012/13 sa stali hokejisti HKM Zvolen.

Celou jej prvou časťou prešli ako nôž maslom a z "polovičného" úspechu sa po rokoch 2001, 2002, 2005 tešia už po štvrtý raz. Len zaváhania v tomto roku (prehry so Žilinou či Martinom), teda dvoma najslabšími tímami, ako aj niektoré straty na domácom ľade, rozhodli, že ich výrazný bodový odstup (po 35. kole až 15) sa v závere stenčil na šesť.

To im zaručilo do play-off, ktoré štvrťfinálovou sériou odštartuje už v stredu 6. marca, najvýhodnejšiu pozíciu a z nej by štartovali aj v prípade postupu do semifinále a finále. Triumf v základnej časti im bude pripomínať veľký pozlátený pohár, ktorý si však generálny manažér HKM Milan Čanky z poverčivosti zatiaľ nechcel prevziať z rúk prezidenta spoločnosti Pro-Hokej Vladimíra Paštinského.

"Všetci veľmi dobre vieme, že táto sezóna sa nerodila ľahko a pred, i počas základnej časti, sa bojovalo nielen na ľade, ale aj mimo neho. Som hrdý na zástupcov všetkých extraligových klubov, ktorí zapracovali na tom, aby najvyššia slovenská hokejová súťaž mohla do histórie zapísať ďalšiu sezónu. Zároveň ma teší, že po odchode Slovana do KHL pribudli do extraligy posily a súťaž nám omladla," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli DoubleTre by Hilton Vladimír Paštinský.

Prezident SZĽH Igor Nemeček zdôraznil, že boli očakávania, ako extraligu poznačí odchod Slovana do KHL. "Našťastie, celá základná časť prebehla bez nejakých rušivých vplyvov a už v úvode sa vykryštalizovala silná štvorka. Zaujímavé podľa mňa bude play-off, ktoré proti sebe postavilo súperov z blízkych miest. Verím, že to prinesie do play off nový náboj, že sa bude na čo pozerať, a že to budú čo najdlhšie série," uviedol šéf zväzu a vyslovil vďaku klubom, že základnú časť dohrali aj napriek zložitej finančnej situácii.



Kým vo Zvolene sa tešia zo zvládnutej prvej časti extraligy, smutno je v Martine. MHC Mountfield totiž čaká ešte baráž s víťazom I. hokejovej ligy, v ktorej o primát v týchto dňoch bojujú Bardejov a Michalovce.
Najproduktívnejší hráči
Skalický útočník Žigmund Pálffy sa stal so 73 bodmi najproduktívnejším hráčom (26+47) pred Zvolenčanom Lukášom Juríkom 67 (30+37). No kým Pálffy odohral "len" 39 zápasov, Lukáš Jurík 54. Najlepším strelcom sa stal Roman Tománek (34) z HK Nitra, najviac vychytaných núl (8) mal na svojom konte Tomáš Tomek z ŠHK 37 Piešťany. Aj jeho zásluhou mužstvo ako nováčik medzi slovenskou elitou skončilo na 4. mieste.
Podľa Vladimíra Paštinského pred začiatkom tohto ročníka sa predovšetkým očakávalo, aký vplyv na ňu bude mať odchod Slovana Bratislava, 8-násobného majstra do KHL. "Aj z tohto pohľadu sme boli všetci v napätí," uviedol pre TASR šéf riadiaceho orgánu Tipsport extraligy Pro-Hokeja Vladimír Paštinský a pokračoval: "Samozrejme, že ako riaditeľ spoločnosti som dôveroval všetkým desiatim predstaviteľom jednotlivých klubov, že spoločnými silami sa nám podarí preklenúť tú stratu, ktorá odchodom Slovana prišla. Je jasné, že sa to nedá plne nahradiť, pretože Slovan je Slovan, ale si myslím, že súťaž a jej priebeh preukázali životaschopnosť Tipsport extraligy na veľmi slušnej úrovni. Stále patrí svojou úrovňou v rámci súťaží medzi sedem európskych krajín v rámci najvyšších ligových súťaží."

Play-off
Play-off sa ponesie v znamení dvoch názvov Slovnaft play off Tipsport extraliga, teda jej dvomi oficiálnymi partnermi pre vrcholiaci ročník. Vo vyraďovacej fáze už v stredu a vo štvrtok (6.-7. marca) nastúpia proti sebe HKM Zvolen (1) - HC'05 Banská Bystrica 8) a HC Košice (2) - HK Poprad (7), v piatok a sobotu (8.-9. marca) rozohrajú štvrťfinále zostávajúce dvojice HK Nitra (3) - Dukla Trenčín (6) a ŠHK 37 Piešťany (4) - HK 36 Skalica (5). Hrať sa bude na štyri víťazné zápasy, to znamená, že prví postupujúci môžu byť známi v pondelok 11. marca, resp. v stredu 13. marca. Najneskôr však 18. alebo 19. marca. Všetky stretnutia play-off sa v prípade nerozhodného stavu budú po úprave ľadovej plochy predlžovať o desať minút. Ak v predĺžení padne gól, mužstvo, ktorému sa to podarilo, zvíťazí, v prípade remízového stavu aj po predĺžení prídu na rad samostatné nájazdy.
Potešilo ho, že aj v tomto roku sa do reprezentácie znova dostali v jej doterajších zápasoch znova niektoré nové tváre z extraligy. "Ten nárast mladých hráčov v extralige sa jasne preukázal, pretože kluby značne omladili svoje kádre a začalo sa to uberať veľmi dobrým smerom. Je ta na osoh samotných klubov, ako aj slovenskej reprezentácie."

Príjemným prekvapením pre Vladimíra Paštinského bolo účinkovanie nováčika ŠHK 37 Piešťany, aj keď podľa mien v kádri, to až tak nevyzeralo, pretože ho tvorili hráči, ktorí extraligu už hrávali v iných kluboch. "Stále tu panovali akési obavy, že keď príde celkom niekto nový, ako sa v súťaži etabluje. Piešťany však preukázali na poli funkcionárskom, ale aj športovom, že sa zhostili tej ponuky, ktorú po odchode Slovana dostali, a ich účinkovanie je pre všetkých hokejových fanúšikov veľmi pozitívne a veľmi úspešné. A verím, že ešte nepovedali posledné slovo a môžu svoje pôsobenie pretaviť v úspech aj v play off."