Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Pochod na podporu bezpečnej a legálnej interrupcie Záborská rešpektuje

Na archívnej snímke koaličná poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO). Foto: TASR Martin Baumann

Pochod za reprodukčnú spravodlivosť organizovala iniciatíva Nebudeme ticho vo viacerých mestách v SR i v Českej republike.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Pondelkový (18. 10.) pochod na podporu bezpečnej a legálnej interrupcie vníma poslankyňa Anna Záborská (OĽANO) ako rešpektovanie práva slobodne prejaviť názor. Väčšina požiadaviek organizátorov podľa nej nevychádza zo skutočnosti a sú "veľmi ovplyvnené propagandou". Záborská je jedna z predkladateľov návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, o ktorom sa má definitívne hlasovať na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

"Nechce sa mi veriť, že sme na Slovensku dospeli tak ďaleko, že protestujeme proti pomoci slabším, tentoraz proti pomoci tehotným ženám, ktoré sú v ťažkostiach a chcú donosiť svoje dieťa," uviedla Záborská na sociálnej sieti.



Pochod za reprodukčnú spravodlivosť organizovala iniciatíva Nebudeme ticho vo viacerých mestách v SR i v Českej republike. Stovky ľudí sa v pondelok večer zhromaždili aj v Bratislave.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám sa aktuálne nachádza v druhom čítaní. Podľa návrhu by sa mohla predĺžiť lehota na rozmyslenie o potrate zo 48 na 96 hodín, Záborská už avizovala, že pozmeňujúcim návrhom chce lehotu znížiť na 72 hodín. Zaviesť by sa mohol osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením.

Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva či zákaz reklamy na dostupnosť potratov a na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov.

Niektorí poslanci avizovali predloženie pozmeňujúcich návrhov, ktorým by chceli návrh zákona zmierniť. Obavy z návrhu zákona vyjadrila aj komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Do parlamentu zároveň adresovala otvorený list, v ktorom zdôraznila, že ochranu práv žien vrátane ich sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv považuje za prioritu.