Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Amazon čelí štrajkom v Európe a klimatickým aktivistom

Klimatickí aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion zablokovali vchod do skladu Amazonu v dokoch Tilbury vo východnom Anglicku počas zliav na tzv. čierny piatok 26. novembra 2021. Zamerali sa na 15 skladov Amazonu po celej Európe. Najväčší svetový elektronický obchod čelí v piatok aj protestom zamestnancov a vodičov nákladných áut v Nemecku, Francúzsku a Taliansku. Klimatickí aktivisti kritizujú gigantický internetový obchod so sídlom v americkom Seattli za to, že nadmerná spotreba poškodzuje životné prostredie, zatiaľ čo aliancia odborových zväzov tvrdí, že spoločnosť neplatí dostatočne svojich zamestnancov ani dane vládam. Foto: TASR/AP

Demonštranti zablokovali vchod do skladu Amazonu v dokoch Tilbury vo východnom Anglicku, takže tam žiadne vozidlá nemohli vojsť ani vyjsť.

Londýn 26. novembra (TASR) - Klimatickí aktivisti sa počas zliav na tzv. čierny piatok zamerali na 15 skladov Amazonu po celej Európe. Najväčší svetový elektronický obchod čelí v piatok aj protestom zamestnancov a vodičov nákladných áut v Nemecku, Francúzsku a Taliansku.

Klimatickí aktivisti kritizujú gigantický internetový obchod so sídlom v americkom Seattli za to, že nadmerná spotreba poškodzuje životné prostredie, zatiaľ čo aliancia odborových zväzov tvrdí, že spoločnosť neplatí dostatočne svojich zamestnancov ani dane vládam.

„Čierny piatok stelesňuje posadnutosť nadmernou spotrebou, ktorá nie je v súlade s planétou, kde sa dá žiť,“ uviedla skupina Extinction Rebellion po zablokovaní 13 skladov Amazonu po celom Spojenom kráľovstve.

„Amazon a jemu podobné spoločnosti využili našu túžbu po pohodlí a podnietili nekontrolovateľný konzum na úkor prírody,“ uvádza sa v správe.

Demonštranti zablokovali vchod do skladu Amazonu v dokoch Tilbury vo východnom Anglicku, takže tam žiadne vozidlá nemohli vojsť ani vyjsť. Skupina uviedla, že zablokovala aj sklady Amazonu v Nemecku a Holandsku.

Klimatickí aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion zablokovali vchod do skladu Amazonu v Coventry v strednom Anglicku počas zliav na tzv. čierny piatok 26. novembra 2021. Zamerali sa na 15 skladov Amazonu po celej Európe. Najväčší svetový elektronický obchod čelí v piatok aj protestom zamestnancov a vodičov nákladných áut v Nemecku, Francúzsku a Taliansku. Klimatickí aktivisti kritizujú gigantický internetový obchod so sídlom v americkom Seattli za to, že nadmerná spotreba poškodzuje životné prostredie, zatiaľ čo aliancia odborových zväzov tvrdí, že spoločnosť neplatí dostatočne svojich zamestnancov ani dane vládam.
Foto: TASR/AP


Podľa Extinction Rebellion „zločiny“ Amazonu zahŕňajú aktivity, pri ktorých sa produkuje viac oxidu uhličitého ako v stredne veľkej krajine.

„Máme veľkú sieť stránok po celom Spojenom kráľovstve a pracujeme na tom, aby sme minimalizovali akékoľvek potenciálne narušenie služieb zákazníkom,“ uviedol hovorca Amazonu.

Amazon tvrdí, že svoje povinnosti berie veľmi vážne, čo zahŕňa aj záväzok dosiahnuť nulové emisie do roku 2040, teda o 10 rokov skôr, ako požaduje parížska dohoda. Vyhlásil, že poskytuje vynikajúce platy a výhody v bezpečnom a modernom pracovnom prostredí a podporuje desaťtisíce britských malých podnikov, ktoré predávajú v jeho obchode.

Odborové zväzy v najväčších európskych ekonomikách zase vyzvali skladníkov a vodičov zásobovacích áut, aby štrajkovali proti nespravodlivo nízkym mzdám a daňovým platbám Amazonu.

V Nemecku, na najväčšom trhu spoločnosti po Spojených štátoch, odborový zväz Verdi uviedol, že približne 2500 zamestnancov štrajkovalo v prepravných centrách Amazonu v Rheinbergu, Koblenzi a Grabene.

Vo Francúzsku jeden z popredných odborových zväzov CGT vyzval pracovníkov Amazonu, aby vstúpili do štrajku. Aj odborová koalícia v Taliansku oznámila štrajk za lepšie mzdy a spravodlivý podiel Amazonu na daniach. Žiada tiež, aby sa zaviazal k skutočnej environmentálnej udržateľnosti.