Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia

Analytici pozitívne hodnotia ambíciu vlády tlmiť dôsledky energokrízy

Na archívnej fotografii analyik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. Foto: TASR

Pozitívne zhodnotil ambíciu vlády zrýchliť povoľovacie procesy pri obnoviteľných zdrojoch energie.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Analytici oslovení TASR sa zhodujú na tom, že vládna ambícia definovať parametre pre energetickú chudobu, resp. energeticky zraniteľného odberateľa, je správna. Pozitívne ohodnotili aj ambíciu vlády podporovať obnoviteľné zdroje energie. Pre TASR zhodnotili programové vyhlásenie vlády (PVV) energetický analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida a koordinátorka Slovenskej klimatickej iniciatívy (SKI) Kateřina Chajdiaková.

Chajdiaková považuje za správne, že energetická politika novej vlády počíta s legislatívnou úpravou energeticky zraniteľného odberateľa. "V bytovej politike je na to naviazané rozšírenie možností podpory komplexnej obnovy rodinných domov pre nízkopríjmové domácnosti. Na druhej strane sa však spolieha na intenzívne využívanie zemného plynu a podporu zavádzania obnoviteľných zdrojov podmieňuje vodíkom," priblížila.

Badida uviedol, že by pre Slovensko bolo vhodné sa zamyslieť nad adresnejšou pomocou pri vysokých cenách energií, čo je spojené s potrebou zadefinovať parametre pre energetickú chudobu. "Nemenej dôležité by malo byť aj posilnenie kompetencií regulátora, napríklad pri kontrole schopnosti obchodníkov dodať elektrinu a plyn nakúpené v zahraničí koncovým odberateľom na Slovensku," doplnil.

Pozitívne zhodnotil ambíciu vlády zrýchliť povoľovacie procesy pri obnoviteľných zdrojoch energie. "Bolo by však dobré zastať sa aj 'tradičnej' energetiky. Na konci roka 2024 sa skončí zmluva na prepravu ruského plynu cez Ukrajinu a eustream, donedávna zlaté vajce slovenského hospodárstva, bude potrebovať pomoc pri vytváraní európskeho konzorcia, ktoré zabezpečí tranzit ruského plynu cez Ukrajinu aj v ďalších rokoch," konštatoval Badida.

"Klimatická iniciatíva však pozitívne hodnotí, že PVV obsahuje aj podporu výstavby veterných elektrární a zvyšovanie efektívnosti individuálnych systémov výroby tepla cez tepelné čerpadlá," dodala Chajdiaková.

Ak to však Slovensko myslí vážne s plánom na dekarbonizáciu energetiky a zvyšovanie energetickej nezávislosti, podľa Chajdiakovej by potom mal byť v PVV väčší dôraz na postupné odpájanie od plynu a jeho nahrádzanie obnoviteľnými zdrojmi v obnovených domácnostiach. Podľa Badidu by však zavedenie úplného zákazu dovozu fosílnych palív či jadrového paliva z Ruska mohlo ohroziť energetickú bezpečnosť Slovenska.