Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Andy Warhol vycestoval z Medzilaboriec na turné

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Táto výstava je zároveň pozvaním do MMUAW v Medzilaborciach, ktoré vzniklo pred 27 rokmi. Je historicky prvé svojho druhu na svete a doteraz jediné v Európe.

Medzilaborce 27. decembra (TASR) – Andy Warhol vycestoval z múzea v Medzilaborciach na turné po Prešovskom kraji. Ambíciou je navštíviť všetky jeho okresné mestá. Putovná výstava začala pred Vianocami v Levoči, pokračovať bude v Prešove a Bardejove.

"Warhol tour je špeciálny kurátorský koncept. Tematicky v ňom predstavujeme kráľa popartu v rôznych okresných mestách nášho kraja," vysvetlil riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach Martin Cubjak s tým, že sa sústreďujú na menej známe diela. Spomenul, že ku každému mestu by chceli prispôsobiť témy tak, aby aspoň trochu korešpondovali s jeho históriou. "Možná by bola aj kolaborácia Andyho Warhola s nejakým zaujímavým umelcom, ktorý z daného mesta pochádza," dodal. V lete vystavovali diela kráľa popartu aj v chorvátskom Zadare.

Spomínaná prvá výstava je venovaná sakrálnej téme. Jej koncepcia spočíva vo vizualizácii myšlienky a témy o tajomstvách Andyho Warhola. Tvoria ju štyri podtémy. "V prvej sa prelínajú – téma o vplyve Júlie Varcholovej na tvorbu svojho syna, téma Vianoc v pred popartovej tvorbe a dielo Zvestovanie poukazujúce na predzvesť prichádzajúcich sviatkov. Na túto expozíciu nadväzuje inštalácia diel z portfólia Flowers Black and White, ktorá je silne poznačená smrťou umelcovej matky a vyrovnávaním sa nad touto stratou," informuje Galéria mesta Levoča, v ktorej je výstava pre verejnosť sprístupnená do 27. januára.

Tretím veľkým tematickým okruhom je prezentácia tvorby tohto umelca, ktorá je inšpirovaná Poslednou večerou od Leonarda da Vinciho. "Záverečnú časť výstavy tvorí 'kríž' ako hlavný motív v umelcovej interpretácii, ale aj 'kríž' hrobov z cintorína v Mikovej, odkiaľ pochádzali Andyho rodičia," uvádza galéria.

Táto výstava je zároveň pozvaním do MMUAW v Medzilaborciach, ktoré vzniklo pred 27 rokmi. Je historicky prvé svojho druhu na svete a doteraz jediné v Európe. V stálej expozícii o pôvode kráľa popartu sú prezentované jeho podobizne z detstva, portrét jeho matky Júlie, ale aj košieľka, v ktorej ho krstili a iné. Jeho návštevnosť stúpa. V tomto roku sa zvýšila o zhruba 30 percent.