Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Asociácia nemocníc chce vyriešiť financovanie rýchleho PCR testovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ANS upozorňuje, že ak nedôjde k urýchlenému zabezpečeniu financovania, nebudú môcť nemocnice združené v ANS naďalej testovať.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Stredné a malé nemocnice žiadajú vyriešiť financovanie testovania metódou rýchleho PCR. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) tvrdí, že ak nedôjde k urýchlenému riešeniu, testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 je ohrozené. Rezort zdravotníctva tému počas prebiehajúcich rokovaní komentovať nechce.

ANS upozorňuje, že ak nedôjde k urýchlenému zabezpečeniu financovania, nebudú môcť nemocnice združené v ANS naďalej testovať. Asociácia podľa riaditeľa jej kancelárie Miroslava Valaštíka v piatok rokovala so zástupcami všetkých zdravotných poisťovní za účasti štátneho tajomníka MZ Kamila Száza. Žiada úhrady mimo paušálnych platieb a nad rámec doterajších zmlúv.

Zástupcovia zdravotných poisťovní podľa Valaštíka deklarovali, že po uvoľnení 232 miliónov eur z rozpočtu pre rezort zdravotníctva na tento rok sú pripravené a zaviazali sa hradiť rýchlu PCR diagnostiku. ANS sa preto obracia na ministerstvo financií s požiadavkou o urýchlené uvoľnenie viazaných finančných prostriedkov pre rezort zdravotníctva.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová pre TASR reagovala, že MZ je za korektné rokovania za zatvorenými dverami. O záveroch bude následne informovať, deklarovala.