Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Azerbajdžan prepustil 15 arménskych zajatcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za ich prepustenie získal Azerbajdžan mapy s lokalitou 97.000 protitankových a protipechotných mín v oblasti Agdam.

Baku 13. júna (TASR) - Azerbajdžan v sobotu prepustil 15 arménskych vojenských zajatcov, ktorých zadržali počas minuloročných bojov o Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí.

Azerbajdžanskí diplomati takisto uviedli, že v rámci dohody, ktorú sprostredkoval gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, Jerevan recipročne poskytol Baku mapy zamínovaných území v bývalej bojovej zóne.

Boje o Náhorný Karabach medzi Azerbajdžanom a Arménskom vypukli v septembri roku 2020 a vyžiadali si za šesť týždňov viac než 6.000 životov.

Vojna skončila v novembri prímerím, ktoré sprostredkovalo Rusko. Jerevan sa vzdal územia, ktoré kontroloval viac než dve desaťročia.

V sobotu "Azerbajdžan prepustil 15 zajatých Arménov výmenou za mapy s lokalitou 97.000 protitankových a protipechotných mín v oblasti Agdam," vyhlásilo azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí.

Zároveň poďakovalo americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi, predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a švédskemu predsedníctvu OBSE za úlohu, ktorú zohrali pri rokovaniach.