Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Banku, ktorú spomínal Kočner, prepadli Taliani

Foto: TASR

Marián Kočner na tlačovej besede vyzval Jozefa Kollára z SaS, aby v súvislosti s lúpežou v Ľudovej banke išiel na detektor lži.

Bratislava 29. februára (TASR) - Prepad Ľudovej banky v Bratislave, ktorá sa odohrala v júli 1998 a v súvislosti s ktorou spomínal v utorok (27.2.) podnikateľ Marián Kočner predsedu poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára, spáchali a boli za to odsúdení traja Taliani.

Z banky vtedy v ranných hodinách odcudzili približne 52 miliónov slovenských korún, vrátane zahraničnej meny. Teda nie 80 miliónov Sk, ako uviedol okrem iného v utorok na tlačovej konferencii Kočner. Išlo o druhú najväčšiu bankovú lúpež histórii samostatného Slovenska. Jedna z vyšetrovacích verzií skúmala, či trojica ktorá sa špecializovala na prepady finančných inštitúcií, nemala tip od zamestnanca banky, keďže na to obdobie išlo o značne vysokú sumu, ktorá sa nachádzala v pokladni a trezore. Táto verzia, sa podľa informácií TASR nikdy, ako vo väčšine takýchto prípadov, nepotvrdila.

Spomínaní traja Taliani z okolia Bologne sa krátko predtým v máji 1998 dopustili vraždy 43-ročného viedenského klenotníka Siegfrieda Golucha. Súd v tejto veci sa začal v októbri 2000. Už vtedy sa sudca Giorgio Floridio nechal počuť, že trojica spáchala aj lúpež v bratislavskej Ľudovej banke.

Slovenská polícia necelý rok po prepade odovzdala prípad talianskym kolegom. Lúpež sa odohrala 16. júla 1997 približne o 8.00 h, kedy si páchatelia odniesli v štyroch kufríkoch z banky lup v hodnote 52 miliónov Sk (z toho 20 miliónov bolo v korunách a zvyšok vo valutách). Polícii 28. augusta oznámil anonymný telefonát, že kufríky a zbrane sa nachádzajú v bratislavskom byte na Wolkrovej ulici. V kauze bol pôvodne obvinený aj jeden z prenajímateľov bytu Juraj P., ktorého však z väzby prepustili a obvinenie z trestného činu lúpeže spolupáchateľstvom bolo zrušené. Vtedy sa Juraj P. nachádzal vo väzbe v súvislosti s vraždou známeho mafiánskeho bossa Oša.

Následne v prípade prepadu bola zadovážená videokazeta a spolupráca s políciou v talianskej Padove jednoznačne preukázala, že traja páchatelia sú občanmi Talianska, pričom dvaja z nich sa narodili v Bratislave. Už v minulosti boli viackrát súdne trestaní pre násilnú trestnú činnosť. Taliani Michele D'Ambrosio (27), ktorého zadržali 21. októbra 1998 v súvislosti s bratislavským prípadom, Massimiliano Franzoni (29), ktorého zatkli vlani v decembri a Andrea Saba, ktorý bol v tom čase na úteku, boli podozriví a následne súdení z vraždy spomínaného šéfa známeho klenotníctva Haban v centre rakúskej metropoly z 9. mája 1998. Na vražde participovali vtedy podľa očitých svedkov traja muži, ktorí zastrelili klenotníka, ale neodcudzili ani šperky v miliónovej hodnote, ani značnú hotovosť.

Podnikateľ Kočner na utorkovej tlačovej konferencii spomenul aj predsedu poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára. "On mi nakladá, kde môže. Nepoznám ho osobne, len z počutia, videli sme sa na pár spoločenských akciách. Chcem sa opýtať, či pôjde pán Kollár na detektor lži a bude ochotný odpovedať na otázky, či mal niečo spoločné s lúpežou asi 80 miliónov korún v Ľudovej banke, kde bol generálnym riaditeľom. Ja si myslím, že testom neprejde," odkázal Kočner.

Vyššiu sumu v histórii samostatnej SR ulúpili v banke páchatelia v mediálne známom prípade pobočky VÚB v Nitre, kde "zmizlo" v roku 1996 približne 173 miliónov korún. Táto kauza sa doteraz na slovenských súdoch neukončila.