Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

MS: Benátska komisia reagovala na disciplinárne konania advokátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rezort spravodlivosti uvažuje nad tým, že by sa advokáti mohli stať ďalšou právnickou profesiou, ktorá by v disciplinárnych konaniach podliehala Najvyššiemu správnemu súdu SR.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Benátska komisia prijala stanovisko k možnostiam vykonávania disciplinárnych konaní advokátov. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Doplnil, že z odpovede Benátskej komisie vyplynulo, že je na mieste uvažovať o vytváraní zmiešaných disciplinárnych senátov, ktorých súčasťou by boli aj advokáti. Slovenská advokátska komora (SAK) tvrdí, že komisia neodporúča ministerke spravodlivosti meniť systém advokátskej samosprávy.

Rezort spravodlivosti uvažuje nad tým, že by sa advokáti mohli stať ďalšou právnickou profesiou, ktorá by v disciplinárnych konaniach podliehala Najvyššiemu správnemu súdu (NSS) SR. "Reforma disciplinárneho konania je vždy veľmi citlivá téma a na ministerstve si uvedomujeme, že musí byť dostatočne odôvodnená a jej výsledok vyvážený. Chceme prijímať rozhodnutia pri plnom rešpektovaní zásad právneho štátu. Aj preto budeme pokračovať tak v interných diskusiách, ako aj v diskusiách so zástupcami Najvyššieho správneho súdu, ako aj Slovenskej advokátskej komory," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. NSS SR je disciplinárnym súdom pre sudcov, prokurátorov, notárov a exekútorov.

Podľa advokátskej komory komisia už skôr vyjadrila prednosť tomu, aby sa disciplinárne konania uskutočňovali v samotnej komore. "Benátska komisia konštatovala, že neexistujú žiadne viditeľné známky toho, že by bola SAK preťažená svojimi úlohami alebo neschopná poskytovať svojim členom kvalitné služby," spresnila SAK vo svojom stanovisku.

Benátska komisia odpovedala ministerke aj na druhú otázku, smerujúcu k možnosti zriadenia viacerých komôr pre advokátske povolanie. Podľa ministerstva by išlo o zmenu, ktorá by mohla priniesť rozdelenie Slovenskej advokátskej komory, čím by sa narušilo jej monopolné postavenie. "Čo sa týka možnosti regionálneho zastúpenia Slovenskej advokátskej komory inými jednotkami, tu sme tiež z odpovede Benátskej komisie porozumeli, že je to jedna z ciest pre advokáciu na Slovensku," spresnilo MS SR.

SAK tvrdí, že Benátska komisia odporúča slovenskej vláde a zákonodarnému zboru, aby nepokračovali vo vytváraní viacerých advokátskych komôr založených na dobrovoľnom členstve. "Komisia vyjadruje, že SAK by mala byť nezávislá od štátu, alebo by mala mať prinajmenšom značnú autonómiu. Jednou z hlavných funkcií komory je reprezentatívnosť - je poverená úlohou chrániť práva a záujmy svojich členov aj pred štátom," spresnila komora.

Kolíková považuje Benátsku komisiu za dôležitú medzinárodnú organizáciu, ktorá sa vyjadruje k tomu, aké reformy a aké právne úpravy sú alebo nie sú v súlade s princípmi právneho štátu. "A preto je pre mňa kľúčové a významné, že sme k tomuto dostali stanovisko Benátskej komisie, a určite sa ním budem riadiť," zdôraznila.

Predseda SAK Viliam Karas poznamenal, že otázky zaslané ministerkou Benátskej komisii reflektujú na záležitosti riešiteľné na vnútroštátnej úrovni. Ich položenie zo strany ministerstva považuje za reakciu na verejné vystupovanie komory v otázkach týkajúcich sa fungovania právneho štátu a snahu vyvolať „zmrazujúci efekt“ vo vzťahu k ich výstupom. Teší ho, že komisia vo svojej správe neidentifikovala žiadne nedostatky pri fungovaní SAK.