Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Bieloruska prokuratúra začala trestne stíhať opozičnú Koordinačnú radu

Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta v centre hlavného mesta Minsk v nedeľu 16. augusta 2020. Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu. Tento protest sa konal práve v čase, keď Lukašenko v centre Minska organizoval zhromaždenie svojich zástancov. Vystúpil tam s prejavom, v ktorom podporovateľov vyzval, aby "zachránili svoju krajinu pred skazou". Foto: TASR/AP

Opozičný výbor podľa bieloruskej prokuratúry vznikol, aby prevzal moc v krajine a podkopal bezpečnosť krajiny.

Moskva 20. augusta (TASR) - Bieloruská prokuratúra vo štvrtok vyhlásila, že začala trestné stíhanie vo veci Koordinačnej rady, ktorú zriadili členovia tamojšej opozície. Tá spochybňuje výsledky augustových prezidentských volieb v krajine. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry prostredníctvom aplikácie Telegram.

Opozičný výbor podľa bieloruskej prokuratúry vznikol, aby prevzal moc v krajine a podkopal bezpečnosť krajiny.

Cieľom tejto rady je podľa členov opozície vedených prezidentskou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou príprava pokojného prevzatia moci v krajine. Na svojom prvom zasadnutí v stredu prijala rada rezolúciu na politické zmeny v Bielorusku.

Medzi ďalšími členmi rady sú aj nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Aleksijevičová či šéf ľudskoprávnej organizácie Vjasna Ales Beľacký. V prípade, že prokuratúra rozhodne v tomto prípade o vine, hrozia za takéto obvinenia v Bielorusku tresty do piatich rokov väzenia.

Úradujúci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko čelí obrovskej vlne hnevu verejnosti, ktorá ho obviňuje zo sfalšovania výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Jeho odporcovia chcú, aby odstúpil z funkcie, a aby sa konali nové voľby.

Podľa Reuters ide o najväčšie ohrozenie jeho pozície, odkedy sa pred 26 rokmi ujal funkcie prezidenta. Lukašenko už predtým tzv. Koordinačnú radu označil za nelegálnu a avizoval, že ju rozpustí.