Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia

Blanár zopakoval, že vláda vojensky Ukrajine nepomôže

Na snímke Juraj Blanár . Foto: TASR - Martin Baumann

Blanár v Bruseli zopakoval slová premiéra Roberta Fica, že vláda SR vojensky nepomôže Ukrajine.

Brusel 13. novembra (TASR) - Nová slovenská vláda nebude vojensky pomáhať Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, bude však rešpektovať zbrojárske zákazky na úrovni súkromných firiem. Povedal to v pondelok v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, informuje spravodajca TASR.

Blanár svojim rezortným kolegom v EÚ pripomenul stanovisko novej slovenskej vlády, podľa ktorého Slovensko si želá prímerie na Ukrajine, aby sa stala mierovou a celistvou krajinou, a vyjadril podporu jej ambíciám stať sa členom EÚ.

"Predovšetkým chceme, aby sa čo najskôr začali nejaké iniciatívy spojené s prímerím a mierovým hľadaním tohto konfliktu. Pretože súčasný priebeh vojny sa ukazuje ako zmrazený a nevedie k nijakému výsledku. Je najvyšší čas, aby nejaké podobné iniciatívy prišli, ktoré Slovensko podporí," opísal situáciu.

Zdôraznil, že Slovensko chce Ukrajincom pomôcť počas zimy a týmto smerom bude orientovať aj svoju humanitárnu pomoc. Podľa jeho slov trvá aj ponuka v oblasti odmínovania, s čím má slovenská armáda bohaté skúsenosti a vie ich odovzdať ďalej.





"Slovenská republika bude ukrajinskej strane financovať výrobu dvoch odmínovacích zariadení Božena IV, ktoré by už začiatkom budúceho roka mali slúžiť v Chersonskej oblasti," povedal.

Blanár v Bruseli zopakoval slová premiéra Roberta Fica, že vláda SR vojensky nepomôže Ukrajine.

"Jednoznačne som zadefinoval postoj, že Slovenská republika už nebude ďalej poskytovať vojenskú pomoc z vládnej úrovne. Avšak všetky komerčné záležitosti týkajúce sa zbrojárskych zákaziek sú záležitosťou jednotlivých firiem, ktoré obchodujú alebo pôsobia na Slovensku, a tým vláda nebude robiť žiadne prekážky," zdôraznil šéf diplomacie.