Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Ružinov kúpi pozemok pri Štrkovci za zhruba 2,2 mil. eur

Okolie Štrkoveckého jazera. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Poslanci Teamu Vallo pre Ružinov však poukazovali na znalecký posudok pre mestskú časť, ktorý stanovil cenu na zhruba 508.000 eur.

Bratislava 24. júna (TASR) – Bratislavský Ružinov kúpi pozemok pri Štrkoveckom jazere za zhruba 2,2 milióna eur bez DPH. Mestská časť chce tým zabrániť nielen tomu, aby existujúce parkovisko súčasný majiteľ ohradil a spoplatnil, ale chce zároveň predísť možnej výstavbe. Pozemok je totiž klasifikovaný ako stavebný. Rozhodlo o tom v utorok (23. 6.) večer miestne zastupiteľstvo, väčšina poslancov Teamu Vallo pre Ružinov o kúpe za túto cenu nehlasovala.

"Samého ma mrzí, že na naprávanie krívd z minulosti musíme dnes vynakladať nemalé peniaze. Tento pozemok je však unikátny a jedinečný," skonštatoval starosta Ružinova Martin Chren. Podľa neho preto stojí za to aj v čase koronakrízy, aby samospráva do kúpy zainvestovala. Financovať by ju mala zo schváleného úveru.

Poslanci Teamu Vallo pre Ružinov však poukazovali na znalecký posudok pre mestskú časť, ktorý stanovil cenu na zhruba 508.000 eur. Starosta upozornil, že posudok vnímal pozemok len ako parkovisko, nie stavebný pozemok. Druhý znalecký posudok, ktorý dal vypracovať jeho majiteľ, stanovil cenu na 1,21 milióna eur.

Spoločnosť odmietla predať pozemok za cenu nižšiu ako 2,2 milióna eur bez DPH. Ide o sumu, na ktorú sa podarilo rokovaniami trvajúcimi vyše roka znížiť pôvodne navrhovanú sumu 3,3 milióna eur. "S myšlienkou kúpiť pozemok prišla mestská časť, nie my. Lacnejšie ho nepredáme. Ak ho nechcete, nič sa nedeje, bude tam parkovisko, akurát spoplatnené. To nie je vyhrážka," poznamenal zástupca spoločnosti Ladislav Rehák. Doteraz vraj na pozemku nestavali, lebo citlivo vnímali situáciu. Možnú výstavbu v budúcnosti však nevylúčil.

Rokovanie rozdelilo miestnych poslancov na dva tábory. Team Vallo pre Ružinov dôrazne odmietal kúpiť pozemok za 2,2 milióna eur bez DPH a navrhoval odkúpiť pozemok za cenu jedného zo znaleckých posudkov. Vyššiu sumu označili za nehospodárne konanie mestskej časti, obzvlášť v čase koronakrízy.

Aj podľa viacerých nezaradených poslancov a členov klubu Tím Ružinov bola navrhnutá suma vysoká, avšak verejným záujmom má byť zabránenie neželanej výstavbe a zveľadenie verejného priestoru. Mestská časť má rozpracovaný ideový zámer na vybudovanie parkovacieho domu s jedným podzemným a jedným nadzemným podlažím so zelenou strechou a vytvorenie "pláže". Zástupca starostu Martin Patoprstý poznamenal, že o zámere i sume sa hovorilo v súvislosti so založením Ružinovskej rozvojovej spoločnosti. "Nikto nemal námietky," poznamenal.

Podľa starostu neobstojí ani tvrdenie, že schválením pripravovaného územného plánu zóny by sa výstavbe predišlo. "Spoliehali sme sa na to už desať rokov a nepodarilo sa ho presadiť, aj pre odvolania developerov," podotkol Chren.

To, že na stavebnom pozemku, aj keď je v stabilizovanom území, hrozí výstavba, potvrdila aj Alexandra Szökeová, vedúca odboru územného plánu a výstavby ružinovského miestneho úradu. "Nedá sa povedať ani v tomto prípade, že pozemok je nezastaviteľný. Želala by som si, aby nám v stabilizovaných územiach nehrozila výstavba, ale ak by to tak bolo, spochybnila by som niektoré obstarávania územných plánov zóny, ktoré robíme. Nemali by zmysel," povedala. Doplnila, že ak by aj mestská časť a mesto s výstavbu nesúhlasili, stavebník sa môže obrátiť na okresný úrad.