Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Súd v Brazílii nariadil vyšetrovanie Bolsonara za výroky o vakcínach

Na archívnej snímke Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Bolsonaro 21. októbra vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že u osôb plne zaočkovaných proti koronavírusu je vyššie riziko nákazy vírusom HIV.

Brazília 4. decembra (TASR) - Brazílsky najvyšší súd v piatok nariadil vyšetrovanie voči prezidentovi Jairovi Bolsonarovi za jeho októbrové vyjadrenie na sociálnych sieťach, v ktorom šíril nepravdivé informácie o spojitosti vakcín proti ochoreniu COVID-19 a nákaze AIDS. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Bolsonaro 21. októbra vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že u osôb plne zaočkovaných proti koronavírusu je vyššie riziko nákazy vírusom HIV, píše na svojej webovej stránke stanica CNN. Vedci a odborníci v oblasti zdravotníctva však toto vyjadrenie kritizovali.

Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) oznámil, že vakcíny proti covidu schválené regulačnými úradmi sú bezpečné pre väčšinu ľudí - vrátane osôb nakazených vírusom HIV. Ochorenie AIDS je spôsobované týmto vírusom.

Brazílsky senátny výbor ešte v októbri hlasovaním odsúhlasil usvedčujúcu správu, ktorá odporúča podať obvinenie na prezidenta Jaira Bolsonara - okrem iného zo zločinov proti ľudskosti - v súvislosti s kontroverzným vládnym riešením koronavírusovej pandémie v krajine.

Bolsonaro odmieta dať sa proti koronavírusu zaočkovať, pripomína Reuters. Facebook a YouTube v reakcii na Bolsonarove vyjadrenia dočasne zablokovali prezidentove používateľské účty.