Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Austrálsky premiér Morrison priznal porážku v parlamentných voľbách

Austrálsky premiér Scott Morrison rozpráva počas tlačovej konferencie po jeho hlasovaní vo voľbách do dvojkomorového federálneho parlamentu pred volebnou miestnosťou v Sydney 21. mája 2022. Foto: TASR/AP

Morrison bol premiérom od roku 2018. Konzervatívna koalícia LP však vládla tri trojročné volebné obdobia po sebe.

Canberra 21. mája (TASR) - Austrálsky premiér Scott Morrison v sobotu priznal porážku v parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila Austrálska strana práce (ALP). Tá vytvorí novú vládu a jej líder Anthony Albanese sa stane premiérom. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky austrálskej televízie ABC.

"Hovoril som dnes s lídrom opozície a nastupujúcim premiérom Anthonym Albanesem a zagratuloval som mu k jeho volebnému víťazstvu," povedal Morrison. Premiér takisto povedal, že odstúpi z postu lídra Liberálnej strany (LP), píše ABC.

Morrison bol premiérom od roku 2018. Konzervatívna koalícia LP však vládla tri trojročné volebné obdobia po sebe.

Obyvatelia krajiny v sobotu rozhodovali o obsadení všetkých 151 kresiel v dolnej komore parlamentu (Snemovni reprezentantov) a 40 zo 76 kresiel v hornej komore (Senáte).

ALP na základe predbežných výsledkov po sčítaní viac ako 55 percent hlasov získala 72 kresiel v dolnej komore, uvádza ABC. Na to, aby mala nadpolovičnú väčšinu, potrebuje 76 kresiel. Morrisonova Liberálna strana získala 53 kresiel.

Prvé volebné miestnosti sa v Austrálii otvorili o 8.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) a otvorené boli celkom desať hodín. Občania však mohli svoj hlas odovzdať už od 9. mája v príslušných strediskách. Volebná účasť je v Austrálii, ktorá má 26 miliónov obyvateľov, povinná.