Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

V dôsledku koronavírusu Rusko odložilo vojenskú prehliadku

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Deň víťazstva nad fašizmom 9. mája je dôležitým ruským sviatkom.

Moskva 16. apríla (TASR) – V dôsledku pandémie koronavírusu ruský prezident Vladimir Putin dnes nariadil odklad vojenskej prehliadky, ktorá sa mala konať 9. mája pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Riziká spojené s epidémiou, ktorá ešte nedosiahla vrchol, sú mimoriadne vysoké... Toto mi nedáva právo začať s prípravami na prehliadku a ďalšie masové podujatia," uviedol Putin.

Podľa agentúry AP Putin v televíznom prejave oznámil, že oslavy na Červenom námestí sa budú konať neskôr v tomto roku.

Spravodajský portál RBK s odvolaním sa na tri zdroje blízke kancelárii ruského prezidenta a ministerstvu obrany ešte skôr vo štvrtok informoval, že Kremeľ prijal rozhodnutie o odklade slávnostnej vojenskej prehliadky.

Podľa týchto zdrojov o odklad prehliadky požiadali Putina viaceré organizácie veteránov druhej svetovej vojny, a to v súvislosti s epidemiologickou situáciou v krajine.

Účastníci druhej svetovej vojny v spoločnom vyhlásení, zverejnenom v stredu, Putina vyzvali, aby prijal "neľahké, ale správne rozhodnutie" a preložil slávnostnú vojenskú prehliadku z 9. mája na iný termín, keď pre epidemiologickú situáciu "nebude ohrozením, ale skutočným víťazstvom mieru a bezpečnosti pre všetkých jej účastníkov".

Nový, náhradný termín slávnostnej vojenskej prehliadky k 75. výročiu víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne medzičasom navrhol generálmajor Sergej Lipovoj, ktorý vedie organizáciu Dôstojníci Ruska.

Podľa denníka Izvestija Lipovoj navrhol, aby sa vojenská prehliadka konala 24. júna - pri príležitosti 75. výročia prvej povojnovej vojenskej prehliadky, ktorá sa konala v tento deň v roku 1945.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte 11. apríla tvrdil, že oslavy sa uskutočnia.

Ruské ministerstvo obrany už skôr potvrdilo, že nácviky vojenskej prehliadky sa konajú na armádnom stanovišti pri meste Alabino v blízkosti Moskvy.

Jeden z nich sa uskutočnil 1. apríla. Podľa videa, ktoré uniklo na sociálne siete, sa na ňom zúčastnilo okolo 15 000 vojakov.

V Moskve platia v súvislosti s pandémiou koronavírusu prísne bezpečnostné opatrenia.

"Deviaty máj je posvätným dátumom pre milióny Rusov a obyvateľov krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Vojenská prehliadka je naplánovaná za prísnych hygienických opatrení a bude sa konať na Červenom námestí," uviedlo začiatkom apríla ministerstvo zahraničných vecí.

Deň víťazstva nad fašizmom 9. mája je dôležitým ruským sviatkom. Tradične je spojený s vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve.