Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Británia spomínala na obete vojny, zúčastnil sa aj nemecký prezident

Na fotke britský princ Charles a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier na oslavách 100. výročia 1. svetovej vojny. Foto: TASR/AP

Veniec tento rok položil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier ako vôbec prvý líder Nemecka, ktorý sa zúčastnil na každoročnom spomienkovom obrade v Británii pri príležitosti Dňa prímeria.

Londýn 11. novembra (TASR) - Britský princ Charles viedol v nedeľu v Londýne oficiálnu spomienkovú ceremóniu, ktorou si Spojené kráľovstvo pripomenulo obete prvej svetovej vojny pri príležitosti 100. výročia jej skončenia.

Princ Charles položil veniec k hlavnému britskému pamätníku padlých vojakov - Kenotafu - na ulici Whitehall v centre metropoly v mene svojej matky, kráľovnej Alžbety II. Túto oficiálnu povinnosť za ňu prevzal druhý rok po sebe.

Kráľovná oblečená v čiernom sledovala slávnostný akt z neďalekého balkóna ministerstva zahraničných vecí spolu s ďalšími členkami kráľovskej rodiny. Veniec k pamätníku položili aj v mene jej manžela princa Philipa (97), ktorý sa na podujatí nezúčastnil.

Spomienky na obete vojny sa po celej Británii začali dvoma minútami ticha o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ).

Ústredné podujatie v Londýne pokračovalo kladením vencov, ktorým vzdali hold padlým poprední členovia kráľovskej rodiny vrátane princov Williama a Harryho, ako aj premiérka Theresa Mayová, opoziční lídri i ďalšie osobnosti.

Veniec tento rok ku Kenotafu položil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier ako vôbec prvý líder Nemecka, ktorý sa zúčastnil na každoročnom spomienkovom obrade v Británii pri príležitosti Dňa prímeria.

Britská vláda pred ceremóniou uviedla, že Steinmeier položí veniec "v mene Nemcov v historickom akte zmierenia".

Ceremónia sa skončila spevom britskej hymny a tisíce vojnových veteránov sa spolu s približne 10.000 civilistami následne vydali na pochod okolo Kenotafu.

Podobné oficiálne spomienky sa konali aj v škótskom Glasgowe, waleskom Cardiffe a severoírskom Belfaste, no rôznymi podujatiami si výročie pripomenuli aj na početných iných miestach Spojeného kráľovstva.

"Sto rokov po tom, ako na západnom fronte utíchli zbrane, sa môže každý z nás zastaviť, aby premýšľal o nesmiernych obetiach, ktoré tak mnoho ľudí prinieslo," uviedla Mayová pred ceremóniou.

Princ Charles v rozhovore odvysielanom ráno stanicou BBC povedal: "Som z tej generácie, ktorá si pamätá mnoho ľudí, ktorí bojovali v tomto strašnom boji."

"Dlhujeme obrovskú vďačnosť tým ľuďom, ktorí dali doslova všetko," dodal.

Alžbeta II. sa s členmi kráľovskej rodiny i Steinmeierom večer zúčastní na slávnostnej bohoslužbe v londýnskom Westminsterskom opátstve.

Padlých vojakov si uctili aj portétmi v piesku, ktoré odniesla voda


Veľké portréty vojakov, ktorí zahynuli počas prvej svetovej vojny, vytvorili v nedeľu v piesku na viacerých britských plážach, kde ich následne zmyla do mora stúpajúca prílivová voda.

Poctu padlým takýmto spôsobom vzdali na plážach v anglickom Blackpoole a Cornwalle, na škótskych Shetlandoch i v iných častiach Spojeného kráľovstva, informovala agentúra AP.

Portréty v piesku boli súčasťou celonárodných spomienok pri príležitosti 100. výročia konca prvej svetovej vojny. Vybral ich anglický režisér Danny Boyle a početní umelci a dobrovoľníci ich začali vytvárať skoro ráno v čase odlivu.

Boyle predtým povedal, že dúfa, že ľudia budú pri sledovaní týchto pominuteľných diel myslieť na "veľký príliv krvi" počas vojny.

Projekt bol podľa neho inšpirovaný básňou Rudyarda Kiplinga My Boy Jack z roku 1917 o tom, ako matka sleduje každý príliv v nádeji, že jej nezvestný syn sa jedného dňa vráti z bojov, píše agentúra AFP.

"Táto báseň sa stala pre mnohých z nás symbolom našich vlastných pocitov voči miliónom neznámych vojakov stratených v dejinách," napísal Boyle pre piatkové vydanie denníka Daily Mail.

"Kiplingov príliv a pomyslenie na tých mužov a ženy, ktorí odišli z týchto brehov slúžiť (v armáde), mi priniesli myšlienku na pláže, ktoré obklopujú tieto ostrovy, ako možné miesto, kde by sa ľudia mohli zísť a pripomenúť si storočie od konca ich boja - aby sa rozlúčili," dodal.