Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Británia získala od ASEAN status „partnera pre dialóg“

Londýn, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Británia sa snažila získať tento status v rámci politického posunu po brexite s cieľom zamerať svoju diplomaciu a obchod na Áziu a ázijsko-tichomorský región.

Londýn 4. augusta (TASR) - Združenie národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) udelilo Británii status „partnera pre dialóg“, uvádza sa vo vyhlásení tohto združenia.

„Dohodli sme sa, že Spojenému kráľovstvu udelíme status partnera ASEAN pre dialóg (Dialogue Partner of ASEAN) vzhľadom na jeho individuálny vzťah s ASEAN, ako aj na jeho predchádzajúcu spoluprácu s ASEAN a spoluprácu počas jeho členstva v Európskej únii (EÚ),“ uvádza sa v komuniké.

Členmi združenia ASEAN je 10 štátov juhovýchodnej Ázie: Brunej, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam.

Status partnera pre dialóg umožní Británii prístup na samity ASEAN na vysokej úrovni. Vláda v Londýne dúfa, že podnieti tiež „hlbšiu praktickú spoluprácu v otázkach, ako sú zmena klímy a regionálna stabilita“.

Británia sa snažila získať tento status v rámci politického posunu po brexite s cieľom zamerať svoju diplomaciu a obchod na Áziu a ázijsko-tichomorský región po svojom vystúpení z Európskej únie a jednotného európskeho trhu.