Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Budaj: Mohla by sa zaviesť rozšírená zodpovednosť výrobcov textilu

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Martin Baumann

Envirorezort nevylučuje, že tento prúd odpadov sa bude v blízkej budúcnosti riešiť rovnako, ako sa už rieši zodpovednosť výrobcov iných výrobkov.

Bratislava 4. januára (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa zaoberá textilným odpadom a jeho následným zhodnocovaním. Zaviesť by sa mohla rozšírená zodpovednosť výrobcov aj pre oblasť textilu a šatstva. V rozhovore pre TASR to povedal šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Povinnosť triediť textil sa v krajinách Európskej únie stanovila do roku 2025.

MŽP nevylučuje, že tento prúd odpadov sa bude v blízkej budúcnosti riešiť rovnako, ako sa už rieši zodpovednosť výrobcov iných výrobkov, a to zavedením rozšírenej zodpovednosti výrobcov aj pre oblasť textilu. "Tým by sa odfinancovalo nastavenie a prevádzkovanie celého systému triedeného zberu, opätovné použitie aj recyklácia textilu a šatstva," podotkol Budaj.

Pripomenul, že občania môžu odovzdávať použitý textil do špeciálnych kontajnerov, ktoré sú prevádzkované charitou alebo súkromnými spoločnosťami. "Možnosť priniesť použitý textil začali ponúkať aj viaceré obchodné značky, ktoré potom zabezpečujú aj jeho následné zhodnotenie," uzavrel minister.