Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Čaputová poďakovala pracovníkom s osobami so sluchovým postihnutím

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová s predstaviteľmi Asociácie nepočujúcich Slovenska (ANEPS) počas prijatia v Prezidentskom paláci 6. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezidentka pripomenula, že sluchovo postihnutí sa stretávajú s mnohými bariérami, ktoré im bránia v mnohých oblastiach života.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Empatia voči ľuďom, ktorí sú odlišní, je prejav solidarity, ktorá nás ako spoločenstvo robí silnejšími. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti stredajšieho prijatia predstaviteľov Asociácie nepočujúcich Slovenska.

Poďakovala im, ako aj ostatným pracovníkom angažujúcim sa v pomoci sluchovo postihnutým, za ich prácu a búranie bariér, s ktorými sa takéto osoby dennodenne stretávajú. "Ďakujem za vašu dôležitú prácu, ktorá nielen pomáha odbúravať tieto bariéry, aby nepočujúci mohli žiť rovnocenne, ale aj scitlivuje našu spoločnosť k tomu, aby v každom bez rozdielu videla predovšetkým človeka, ktorý má právo na dôstojný život," uviedla hlava štátu.

Prezidentka pripomenula, že sluchovo postihnutí sa stretávajú s mnohými bariérami, ktoré im bránia v mnohých oblastiach života. "Pri komunikácii si niektorí z vás pomáhajú odčítavaním z pier, čo je teraz počas pandémie sťažené vzhľadom na nutnosť nosenia rúška," priblížila. Poukázala tiež na dôležitosť prístupu k informáciám cez titulky alebo cez simultánny prepis.

Uviedla, že sa snaží hľadať spôsoby, akými možno takéto bariéry prekonať, napríklad tlmočením jej vystúpení do posunkového jazyka či okamžitým titulkovaním jej zásadných vyjadrení. "Záleží mi na tom, aby som aj ja prispela k tomu, aby ste na Slovensku žili lepšie," vysvetlila Čaputová a popriala veľa síl a energie pri presadzovaní ľudských práv ľudí so sluchovým postihnutím.