Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Čína zvyšuje dohľad na financovaním projektov skupiny Evergrande

Muž kráča okolo mapy zobrazujúcej developerské projekty gigantu Evergrande 15. septembra 2021 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Realitný gigant Evergrande je na pokraji kolapsu.

Peking 26. septembra (TASR) - Čína zvyšuje dohľad na financovaním developerských projektov skupiny Evergrande.

Niekoľko lokálnych vlád v Číne zriadilo špeciálne účty pre realitné projekty vysoko zadlženej skupiny Evergrande, aby ochránili prostriedky vyčlenené na rezidenčné projekty pred ich odklonením na iné účely, uviedol server mediálnej spoločnosti Caixin.

Realitný gigant Evergrande je na pokraji kolapsu. Jeho dlhy predstavujú okolo 305 miliárd USD (260 miliárd eur) a tento týždeň vo štvrtok (23. 9.) bez akéhokoľvek komentára nezaplatil úroky z dlhopisov denominovaných v dolároch vo výške 83,5 milióna USD. Investori sa teraz obávajú, že po uplynutí 30-dňového tolerančného obdobia budú musieť odpísať vysoké straty.

Špeciálne účty sú zriaďované od konca augusta prinajmenšom v ôsmych provinciách, kde má Evergrande najviac nedokončených projektov, uviedla v nedeľu firma Caixin s odvolaním sa na na zdroj blízky manažmentu skupiny. Medzi spomínané provincie podľa Caixin patria napríklad An-chuej, Kuej-čou, Che-nan a mestá v delte Pelovej rieky.

Cieľom zriadenia týchto špeciálnych účtov je zabezpečiť, aby platby tých, ktorí zaplatili za bývanie, boli použité na dokončenie rezidenčných projektov a nie na niečo iné, ako je napríklad vyplatenie veriteľov, uviedla Caixin.

V niektorých južných mestách, ako sú Ču-chaj a Šen-čen, sú regulačné úrady rovnako ako ministerstvo výstavby a miestneho rozvoja takisto zapojené do kontroly a dohľadu nad využívaním prostriedkov v rámci projektov Evergrande.

Wall Street Journal minulý týždeň priniesol správu, že čínske úrady vyzvali lokálne vlády, aby sa pripravili na potenciálny kolaps Evergrande, pričom požadovali, aby zabránili nepokojom a zmiernili negatívne vplyvy na zvyšok ekonomiky.

(1 EUR = 1,1719 USD)