Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme v posolstve žiadajú mier v Gaze

Palestínčania pátrajú po telách v dome zasiahnutom izraelským útokom v Rafahu v pásme Gazy v stredu 27. marca 2024. Foto: TASR/AP

Cirkevní predstavitelia zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na "prepustenie všetkých rukojemníkov" i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 28. marca (TASR) - Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na "okamžité a udržateľné prímerie" vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry DPA.

V posolstve sa hovorí o "veľkom utrpení, ktoré nás tu v Svätej zemi obklopuje" a zároveň sa odsudzujú "všetky násilné činy v súčasnosti prebiehajúcej ničivej vojne, predovšetkým tie, ktoré sú namierené voči nevinným civilistom".

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na "prepustenie všetkých rukojemníkov" i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Žiadali tiež začatie rokovaní za medzinárodnej asistencie o "ukončení a prekonaní súčasného kruhu násilia" v záujme nájdenia "komplexného riešenia pre spravodlivý a trvalý mier v krajine, kde náš Pán obetoval svoj život," cituje z vyhlásenia agentúra DPA.

Na Veľký piatok kresťania v Jeruzaleme tradične prechádzajú ulicou nazvanou Via Dolorosa, čo je latinský názov pre Cestu utrpenia, a nosením drevených krížov si pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista. Procesie sa končia pri Chráme Božieho hrobu.

Vojna v Pásme Gazy sa začala bezprecedentným útokom palestínskych militantov z hnutia Hamas a ďalších zoskupení na územie Izraela 7. októbra 2023. Útok si vyžiadal približne 1200 obetí na životoch, väčšinou civilistov. Zhruba 250 ľudí ozbrojenci odvliekli do Pásma Gazy. Izrael reagoval vojenskou ofenzívou, ktorá si v Gaze medzičasom vyžiadala viac než 32.000 obetí, väčšinou žien a detí.

Tohtoročné sviatky Veľkej noci sa oslavujú súčasne s moslimským pôstnym mesiacom ramadán, pripomína DPA.