Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

ĎALŠÍ JEDLÝ HMYZ: Európska únia povolila konzumáciu cvrčka domáceho

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Cvrček domáci bude ako potravina k dispozícii gurmánom celý, buď mrazený alebo sušený, a aj zomletý v podobe prášku.

Brusel 11. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie.

Komisia pripomenula, že cvrček domáci je v poradí tretí hmyz, ktorý bol úspešne schválený na konzumáciu v krajinách EÚ. Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov po tom, ako EK vlani v júli sušené žlté múčne červy a v novembri schválila na konzumné účely aj saranču sťahovavú.

Cvrček domáci bude ako potravina k dispozícii gurmánom celý, buď mrazený alebo sušený, a aj zomletý v podobe prášku.

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo vlani v decembri. Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.

V kontexte stratégie EÚ Z farmy na stôl je hmyz identifikovaný ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)