Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Začala sa dopravno-výchovná akcia Deň bielej palice

Na snímke Igor Harušťák z oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) kráča cez priechod pre chodcov k zajtrajšiemu Medzinárodnému dňu bielej palice 14. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Akciu pri príležitosti Svetového dňa bielej palice pripravila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR.

Bratislava 15. októbra (TASR) - V 45 slovenských mestách sa dnes ráno začal ďalší ročník dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice.

Akciu pri príležitosti Svetového dňa bielej palice pripravila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR. Jej cieľom je upozorniť vodičov na chodcov so zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom. V Deň bielej palice budú nevidiaci ľudia na 60 priechodoch v 44 mestách signalizovať prechod cez priechod pre chodcov. Niekoľko desiatok metrov za priechodom budú stáť policajné hliadky. Tie vodičov, ktorí nevidiacemu chodcovi nedali prednosť, poučia o priestupku a odovzdajú im informačný leták s vysvetlením významu a funkcie bielej palice. Biela palica nevidiacich a slabozrakých ľudí je na priechodoch pre chodcov znamením, že vodič musí zastaviť. Akcia potrvá približne do 13.00 h. TASR o tom informovala koordinátorka akcie Simona Šípová.

Za deväť mesiacov tohto roka zaznamenala polícia viac ako 790 nehôd, pri ktorých jedným z účastníkov bol chodec. Na priechodoch pre chodcov sa stalo 205 nehôd, štyri v ich blízkosti a 586 mimo priechodu pre chodcov, informoval v pondelok 14. októbra na tlačovej konferencii viceprezident Policajného zboru (PZ) SR Ľubomír Ábel. O život prišlo pri nehodách 39 chodcov.



Nehody na priechode

Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka sa stalo viac ako 930 nehôd s účasťou chodcov. Na priechode sa stalo 279 nehôd, tri v ich blízkosti a 653 mimo priechodov pre chodcov, pri nehodách vyhaslo 46 životov chodcov. "Najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky sú predovšetkým chodci, ktorí nie sú chránení tak ako ostatní účastníci cestnej premávky, o to viac sú zraniteľní práve slabozrakí a nevidiaci chodci," pokračoval Ábel.

"Polícia rada a ochotne spolupracuje s občianskymi združeniami, ako je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Práve pohyb takýchto osôb na priechodoch aj mimo nich je oveľa ťažší ako u bežných chodcov. Akcie takéhoto typu s občianskymi združeniami, ktoré združujú hendikepované osoby, sú hlavnou prioritou polície aj v tomto roku," zdôraznil Ábel. Apeloval pritom na vodičov motorových vozidiel, aby boli ohľaduplní voči chodcom nielen na priechodoch a aby radšej "pribrzdili, ako vytrubovali či používali hanlivé slová".

Z doterajších akcií Dňa bielej palice najhoršie dopadlo hlavné mesto Bratislava, minulý rok sa uskutočnila v 40 mestách Slovenska. Výsledky tohtoročného Dňa bielej palice by mali byť známe ešte dnes.