Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Do druhého kola volieb v Poľsku postupujú Duda a Trzaskowski

Na snímke Andrzej Duda, archívne foto. Foto: TASR/AP

Účasť na voľbách bola vysoká - aj napriek opatreniam a obmedzeniam, ktoré súvisia s epidémiou spôsobenou koronavírusom nového typu.

Varšava 28. júna (TASR) - Do druhého kola prezidentských volieb v Poľsku postupujú podľa očakávania Andrzej Duda a Rafal Trzaskowski. O tom, ktorý z nich sa stane prezidentom, voliči rozhodnú v druhom kole volieb 12. júla.

Z tzv. exit polls vypracovaných inštitútom IPSOS pre TVN, TVP a Polsat vyplýva, že Duda získal 41,8 percenta hlasov, kým jeho hlavný súper Trzaskowski dostal podporu od 30,4 percent voličov.

Dobrý výsledok dosiahol aj Szymon Holownia, ktorého volilo 13,3 percenta voličov.

Účasť na voľbách bola vysoká - aj napriek opatreniam a obmedzeniam, ktoré súvisia s epidémiou spôsobenou koronavírusom nového typu. Svoje právo voliť využilo 62,9 percenta oprávnených voličov.

O úrad hlavy štátu sa okrem Dudu, Trzaskowského a Holowniu uchádzalo ešte osem kandidátov. Najúspešnejším z nich bol Krzysztof Bosak, ktorého volilo 7,4 percenta voličov. Zvyšní kandidáti získali podľa exit polls menej ako tri percentá hlasov.

Prezidentské voľby v Poľsku boli pôvodne naplánované na 10. mája. Hlasovanie však bolo odložené kvôli politických šarvátkam o tom, či, ako a kedy uskutočniť voľby počas pandémie vyvolanej koronavírusom nového typu.

V dôsledku prepuknutia epidémie sa Poľsko nakoniec rozhodlo umožniť občanom, aby sa rozhodli, či chcú hlasovať osobne alebo poštou.

Pre poštové hlasovanie sa napokon rozhodlo takmer 192.000 z celkovo viac ako 30 miliónov oprávnených voličov. Ďalších 380.000 Poliakov volilo poštou zo zahraničia.