Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Domin si vie predstaviť zrušiť súhlas NRSR so vzatím poslanca do väzby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Väčší význam má podľa neho nutnosť udeľovania súhlasu Mandátového a imunitného výboru NR SR so zadržaním poslanca pri trestnom čine.

Bratislava 21. mája (TASR) - Ustanovenie v Ústave SR o tom, že na vydanie poslanca Národnej rady (NR) SR do väzby je potrebný súhlas parlamentu, má svoj význam. Myslí si to ústavný právnik a zástupca vedúceho Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marek Domin. Pre TASR uviedol, že by si však vedel predstaviť vypustenie tejto "poistky", pretože by naďalej o vzatí do väzby musel rozhodnúť nezávislý súd.

"Ustanovenie má chrániť poslancov ako reprezentantov občanov pred prípadným väzobným stíhaním založeným na politických dôvodoch," uviedol Domin. Keďže aj v prípade poslancov NR SR rozhoduje o samotnom vzatí do väzby nezávislý súd, označil za predstaviteľnú zmenu, že by sa rozhodovanie parlamentu o súhlase so vzatím do väzby vypustilo. "Neznamenalo by to totiž to, že by bol poslanec do väzby vzatý automaticky," podčiarkol.

Väčší význam má podľa neho nutnosť udeľovania súhlasu Mandátového a imunitného výboru NR SR so zadržaním poslanca pri trestnom čine. "V tomto prípade totiž garancia v podobe nezávislého súdu neexistuje a existovalo by preto riziko, že poslanec by bol účelovo, napríklad pred dôležitým hlasovaním, orgánmi výkonnej moci (polícia) zadržaný, a tým by mu bolo bránené dostaviť sa do NR SR," ozrejmil.