Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

ECB:Spotrebitelia v eurozóne inflačné očakávania výraznejšie nezmenili

Slnko zapadá za budovy bankovej štvrte a Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Vo vzťahu k vývoju inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch očakávania spotrebiteľov v eurozóne tiež mierne vzrástli na 3,5 % z júlových 3,4 %.

Frankfurt nad Mohanom 11. októbra (TASR) - Domácnosti v eurozóne očakávajú, že inflácia zostane nad dvojpercentnou cieľovou hodnotou Európskej centrálnej banky (ECB) ešte ďalšie tri roky. Poukázali na to v stredu zverejnené výsledky najnovšieho prieskumu spotrebiteľských očakávaní, ktorý uskutočnila ECB v auguste. Mediánová hodnota inflácie očakávanej v najbližších troch rokoch dosiahla 2,5 %, čo predstavuje mierny nárast z úrovne 2,4 % zaznamenanej v júlovom prieskume. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.

Vo vzťahu k vývoju inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch očakávania spotrebiteľov v eurozóne tiež mierne vzrástli na 3,5 % z júlových 3,4 %. Vývoj inflačných očakávaní zostal naprieč príjmovými skupinami veľmi vyrovnaný, hoci mladší respondenti vo veku 18 až 34 rokov uvádzali nižšie hodnoty ako starší účastníci prieskumu vo vekovej kategórii 55 až 70 rokov.