Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Ekvádorský exprezident Correa označil Morena za zradcu

Rafael Correa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Moreno je skorumpovaným človekom, ale to, čo urobil, je zločinom, na ktoré ľudstvo nikdy nezabudne, dodal Correa, ktorý Assangeovi udelil azyl ešte v roku 2012, keď bol prezidentom.

Brusel 11. apríla (TASR) - Bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa vo štvrtok kritizoval súčasnú hlavu štátu Lenína Morena a označil ho za zradcu. Reagoval tak na rozhodnutie povoľujúce zatknúť v Británii zakladateľa organizácie Wikileaks Juliana Assangea. Informovala o tom agentúra AFP.

"Najväčším zradcom v histórii Ekvádora a Latinskej Ameriky je Lenín Moreno, ktorý povolil britskej polícii vstúpiť na naše veľvyslanectvo v Londýne a zatknúť Assangea," napísal Correa na Twitteri.

"Moreno je skorumpovaným človekom, ale to, čo urobil, je zločinom, na ktoré ľudstvo nikdy nezabudne," dodal Correa, ktorý Assangeovi udelil azyl ešte v roku 2012, keď bol prezidentom.

Bývalý ekvádorský líder, ktorý v súčasnosti žije v Belgicku, zdôraznil, že Assange "nie je len držiteľom azylu, ale tiež ekvádorskym občanom".

Ľavičiar Rafael Correa stál na čele Ekvádoru v rokoch 2007-2017, Moreno bol vtedy jeho viceprezidentom.

Od roku 2017 žije Correa so svojou rodinou neďaleko Bruselu, v Belgicku požiadal aj o azyl. Na bývalého prezidenta je v jeho vlasti vydaný zatykač na základe podozrení, že sa podieľal na únose jedného z tamojších politikov. Correa obvinenia popiera.