Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Enviro fond poskytne podporu obciam v oblasti odpadového hospodárstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Z dotácií na triedený zber komunálneho odpadu je podľa Lesnej možné financovať nákup úžitkových vozidiel, zariadení určených na manipuláciu s odpadmi a nákup zberných nádob a kontajnerov.

Bratislava 16. februára (TASR) - Environmentálny fond (EF) poskytne pomoc v oblasti rozvoja obehového a odpadového hospodárstva. Žiadatelia sa môžu o dotáciu uchádzať do 17. apríla. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a propagácie EF Tamara Lesná.

Oprávnenými žiadateľmi sú samosprávy miest obcí a krajov, združenia obcí, rozpočtové a príspevkové organizácie verejnej správy. Sú rozdelené do dvoch skupín. "V prvej skupine sú obce, v ktorých sa nenachádza skládka odpadov, odkalisko alebo sa na ich území nenachádza účelová cestná komunikácia. V druhej skupine sú ostatné obce," vysvetlila Lesná.

Činnosti, na ktoré možno použiť dotáciu, sú rozdelené do troch oblastí. Z dotácií na triedený zber komunálneho odpadu je podľa Lesnej možné financovať nákup úžitkových vozidiel, zariadení určených na manipuláciu s odpadmi a nákup zberných nádob a kontajnerov. Maximálna výška žiadanej dotácie je 80.000 eur, priblížila Lesná.

Pokračuje, že dotáciu možno využiť na predchádzanie vzniku biologicky rozložiteľných odpadov a ich zhodnocovanie. Envirofond poskytne najviac 200.000 eur. Na výstavbu malej kompostárne môže poberateľ dotácie použiť maximálne 50.000 eur.

Poslednou činnosťou je zavedenie a zlepšovanie triedeného zberu v obciach, budovanie zberných dvorov a priestorov a centier na opätovné použitie. V tomto prípade je výška dotácie 150.000 eur. "Pričom na dobudovanie alebo rekonštrukciu existujúceho zberného dvora je možné použiť najviac 40.000 eur," uviedla Lesná. Zároveň dodala, že na zriadenie a činnosť centra opätovného použitia výrobkov, ktoré nie sú odpadom, spojeného s informačnou kampaňou, je možné použiť 30.000 eur.

"EF poskytuje poberateľom dotácie možnosť finančnej podpory povinnej päťpercentnej spoluúčasti oprávnených nákladov formou výhodného úveru s 0,1-percentným úrokom fixovaným počas celej doby splácania," poukázala Lesná.