Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia

EÚ začala konanie voči sieti X E. Muska, šíri podľa nej dezinformácie

Na snímke Elon Musk. Foto: TASR/AP

X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom.

Brusel 18. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) amerického podnikateľa Elona Muska za porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.

"Akékoľvek porušenie pravidiel berieme veľmi vážne. V súčasnosti máme dostatok dôkazov, aby sme začali formálne konanie voči sieti X," uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.

X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom. AFP uvádza, že dezinformácie sa týkajú októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

EÚ podnikla takýto krok voči veľkej sociálnej sieti prvýkrát. Podľa nedávno prijatého zákona DSA podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov rozsiahlym pravidlám moderovania obsahu. Zákonu podliehajú tiež sociálne siete Facebook či Tiktok.

EK môže týmto platformám udeliť za porušenie DSA pokutu, ktorá sa v niektorých prípadoch môže rovnať až šiestim percentám celosvetového obratu. Vo výnimočných prípadoch, keď má EK k dispozícii aj súdny príkaz, môže spoločnosti dočasne zastaviť činnosť.