Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Pri raziách voči darknetu zadržali na celom svete 150 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S koordináciou operácie DarkHunTOR pomáhala Europolu aj Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach.

Haag 26. októbra (TASR) – Európsky policajný úrad (Europol) v utorok informoval, že pri raziách voči osobám, ktoré sú podozrivé z nákupu a predaja nelegálnych tovarov na internete, zadržali 150 ľudí. Išlo o jedny z najväčších razií zameraných voči užívateľom tzv. darknetu.

Pri operácii nazvanej DarkHunTOR skonfiškovali policajné zbory v mnohých krajinách tiež milióny eur v hotovosti a v bitcoinoch, ako aj drogy či zbrane, uvádza tlačová agentúra AFP.

K zásahom došlo v nadväznosti na obdobnú operáciu nemeckých policajtov z januára, v rámci ktorej polícia zablokovala na darknete celosvetovo najväčší nezákonný trh. Ten umožňoval napríklad predaj drog, ukradnutých údajov z kreditných kariet a softvéru malware na inštalovanie vírusov do elektronických zariadení.

V rámci najnovšej operácie DarkHunTOR došlo k zásahom v Bulharsku, vo Francúzsku, v Holandsku, Nemecku, Rakúsku, vo Švajčiarsku i v Taliansku, ako aj v Británii a Spojených štátoch, spresnil Europol.

Len v samotných USA zadržala polícia 65 ľudí, v Nemecku 47, v Británii 24 a v Taliansku a Holandsku zhodne po 4 osoby. Viacerí zo zadržaných sú považovaní za kľúčových podozrivých.

Polícia okrem toho pri zásahoch skonfiškovala aj 26,7 milióna eur v hotovosti i vo virtuálnych menách a tiež 45 strelných zbraní a 234 kilogramov drog vrátane 25.000 piluliek extázy.

Talianska polícia zároveň aj na darknete zablokovala trhy zvané DeepSea a Berlusconi, ktoré podľa Europolu dovedna ponúkali užívateľom viac ako 100.000 nelegálnych tovarov. S koordináciou operácie DarkHunTOR pomáhala Europolu aj Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust).

„Zmyslom operácií, ako je táto, je upozorniť zločincov pôsobiacich na darkwebe, že orgány činné v trestnom konaní majú prostriedky i globálne partnerstvá na to, aby ich na tom darknete odhalili a za ich nezákonné aktivity vzali na zodpovednosť," uviedol zástupca riaditeľa pre operácie Europolu Jean-Philippe Lecouffe.