Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Hamran: Použitie nahrávok aj v iných trestných veciach posúdia orgány

Na archívnej snímke Štefan Hamran, archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súvislosti s výhradami opozície, že sa manipulujú vyšetrovania, avizuje Hamran tlačovú konferenciu, kde sa chce vyjadriť aj k práci vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Bratislava 26. októbra (TASR) - Posudzovanie dôkazov, ako sú videá, ktoré majú byť novými dôkazmi v prípade policajnej akcie Očistec, treba nechať na orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Vyplýva to z vyjadrení Štefana Hamrana, ktorý je dočasne povereným riaditeľom Policajného zboru (PZ). Medializované videá ukazujú, ako sa na chate stretávali obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora G. Marek Para, predseda Smeru-SD Robert Fico, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a tiež syn Tibora G.

"To nechajme na orgány činné v trestnom konaní, ak o tom rozhodli," reagoval Hamran na otázku, či sú videá použiteľné aj v iných trestných konaniach ako tých, pre ktoré boli vyhotovené. Pripomenul, že on to neposudzuje. Odpočúvanie chaty v Nitrianskom kraji schválil podľa Denníka N Okresný súd Nitra v rámci vyšetrovania trestného činu, ktorý súvisel s pytliactvom.

Hamran nechcel komentovať, či je konanie "porád", ktoré videá zachytávajú, v poriadku. Nie sú podľa neho bežné. Šéfa polície sa novinári tiež pýtali, ako vníma to, že sa na videu mal Kaliňák dohadovať o tom, ako bude vypovedať. "K tomu nie je čo dodať," skonštatoval.

V súvislosti s výhradami opozície, že sa manipulujú vyšetrovania, avizuje Hamran tlačovú konferenciu, kde sa chce vyjadriť aj k práci vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Chce si najprv preštudovať odôvodnenie bratislavského krajského súdu, ktorý mal označiť stíhanie štyroch vyšetrovateľov NAKA pracujúcich na závažných kauzách za neodôvodnené.

Prokuratúra v pondelok (25. 10.) informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s Ficom, Kaliňákom, Parom, Bödörom a synom Tibora G.