Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Iniciatíva Spolu pre Etiópiu vyzýva na urgentnú pomoc obetiam vojny

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Vyzbierané finančné prostriedky budú účelovo viazané na podporu pre ľudí zasiahnutých konfliktom.

Bratislava 22. marca (TASR) - Slovenské mimovládne organizácie sa spojili vo výzve Spolu pre Etiópiu, ktorá je reakciou na pretrvávajúcu humanitárnu krízu v severoetiópskom regióne Tigraj. Iniciatíva organizácií eRko - Dobrá novina, Mary’s Meals Slovensko, Nadácia Integra, SAVIO, Slovenská katolícka charita s podporou Platformy rozvojových organizácií - Ambrela má za cieľ vyzbierať finančné prostriedky a podporiť humanitárne aktivity, ktoré budú predstavovať priamu pomoc obyvateľom zasiahnutých vojnovým konfliktom. TASR o tom informoval Jozef Magda z eRko.

"Sme presvedčení, že okrem urgentnej humanitárnej pomoci ľuďom zasiahnutým vojnou v regióne Tigraj, je dôležité, aby sa medzinárodné spoločenstvo vrátane Slovenska zasadilo za okamžité zastavenie bojov, nastolenie mieru a dodržiavanie ľudských práv, aby ľudia mohli žiť v bezpečí a dôstojne a mohlo sa čo najskôr začať s obnovou regiónu," uvádza iniciatíva Spolu pre Etiópiu v spoločnom stanovisku. Prispieť na pomoc obyvateľom Tigraja možno darom prostredníctvom darovacích stránok jednotlivých organizácií zverejnených na stránke iniciatívy www.spolupreetiopiu.sk v období od 22. marca do 16. apríla.

Vyzbierané finančné prostriedky budú účelovo viazané na podporu pre ľudí zasiahnutých konfliktom. Použijú sa na financovanie humanitárnej pomoci prostredníctvom dlhoročne overených lokálnych partnerov pôsobiacich v regióne Tigraj, najmä vo forme zabezpečenia potravinovej pomoci, pitnej vody, hygienických potrieb, základných potrieb ako sú prikrývky, prístrešky a iné. Ďalej pôjde o poskytovanie posttraumatickej a psychologickej starostlivosti, sociálnej práce a ďalších činností v prospech ľudských obetí vojenského konfliktu.