Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Irak vyslal do Bieloruska lietadlá určené na repatriáciu migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bagdad teraz chystá ďalšie dva lety: piatkový, ktorým by sa do Iraku malo vrátiť 431 ľudí, a sobotný pre 430 ľudí.

Bagdad 26. novembra (TASR) - Irak sa rozhodol vyslať do Bieloruska ďalšie lietadlá, aby pomocou nich repatrioval vyše 800 migrantov, ktorí sa momentálne nachádzajú pri tamojších hraniciach s Poľskom. Oznámili to v piatok iracké úrady.

Irak takýmto spôsobom vrátil do vlasti už približne 1000 ľudí, uvádza agentúra AFP. Išlo prevažne o Kurdov, pričom prvý repatriačný let – z Minska do Bagdadu s medzipristátím v severoirackom meste Arbíl – sa uskutočnil 18. novembra.

Bagdad teraz chystá ďalšie dva lety: piatkový, ktorým by sa do Iraku malo vrátiť 431 ľudí, a sobotný pre 430 ľudí, informoval hovorca irackého ministerstva zahraničných vecí.

Tisíce migrantov táborili celé týždne v hrozných podmienkach pri hraniciach Bieloruska s Poľskom dúfajúc, že sa im podarí dostať do Európskej únie. Mnohí sa následne do Iraku vrátili aj so zraneniami spôsobenými mrazom, ktorému tam boli vystavení.

Väčšina z Iračanov, ktorí na hraniciach uviazli, tvrdila, že minula svoje úspory, predala cennosti a dokonca si zobrala pôžičky, aby sa vydala na cestu do EÚ, začala tam nový život a unikla ekonomickým problémom v Iraku.

EÚ obviňuje režim bieloruského autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka z toho, že migrantov a utečencov prevažne z blízkovýchodných krajín vysiela na hranice Poľska, Litvy aj Lotyšska zámerne, aby tak vyvolal chaos a spory v Únii. Minsk to popiera a EÚ kritizuje, za to, že migrantov na svoje územie nevpúšťa.

Bezprecedentná migračná kríza na východných hraniciach EÚ vypukla po tom, ako Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk už nebude brániť migrantom v ceste do EÚ, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu. Ľudskoprávne organizácie uvádzajú, že v snahe dostať sa do EÚ cez Bielorusko už od leta zahynulo najmenej 11 migrantov.