Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Generálmajor Bagherí varoval pred odplatou za atentát na vedca

Na archívnej snímke popredný iránsky jadrový fyzik Mohsen Fachrizáde-Mahábádí (vpravo) v Teheráne. Foto: TASR/AP

Mohsen Fachrizáde-Mahábádí podľahol po prevoze do nemocnice zraneniam, ktoré utrpel pri ozbrojenom útoku neznámych páchateľov v meste Ábsard na severe Iránu, informovala AFP.

Teherán 27. novembra (TASR) - Náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bágherí varoval v piatok pred "krutou odplatou" pre tých, ktorí stoja za piatkovým atentátom na popredného iránskeho jadrového fyzika. Informoval o tom agentúra AFP.

"Teroristické skupiny, vodcovia a páchatelia tohto zbabelého pokusu by mali vedieť, že ich čaká krutá odplata," vyhlásil generálmajor Bágherí. Smrť vedca Mohsena Fachrizádeho-Mahábádího označil za "trpkú a ťažkú ranu", pričom ubezpečil Iráncov, "že si neoddýchneme, kým nechytíme a nepotrestáme" páchateľov.

Mohsen Fachrizáde-Mahábádí podľahol v piatok po prevoze do nemocnice zraneniam, ktoré utrpel pri ozbrojenom útoku neznámych páchateľov v meste Ábsard na severe Iránu, informovala AFP.

Vedec bol dlhodobo podozrievaný západnými, izraelskými, ako aj exilovými iránskymi nepriateľmi islamskej republiky z údajného krytia programu vývoja atómovej bomby, ktorý bol pozastavený v roku 2003. Irán však dlhodobo odmieta tvrdenia, že sa usiluje využiť jadrovú energiu na zostrojenie zbrane.
Mohammad Džavád Zaríf, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyhlásil, že za incidentom stojí Izrael.

Fachrizáde-Mahábádí údajne viedol "koordinovaný program vývoja jadrových zbraní", ako uvádzajú americké tajné služby i OSN, informovala tlačová agentúra Reuters.

Fachrizáde-Mahábádí (63) bol členom iránskych Revolučných gárd a expertom na výrobu raketových striel. Podľa miestnych médií sa ho izraelské tajné služby usilovali "eliminovať" mnoho rokov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho v minulosti označil za "otca" iránskeho jadrového programu.

Jeho vražda je najnovším prípadom v sérii atentátov na jadrových vedcov v Iráne v uplynulých rokoch. Irán z nich viní židovský štát.