Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Irán sa vráti na rokovania len s cieľom obnoviť jadrovú dohodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diplomati z Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, a Ruska začali rozhovory s Teheránom o oživení jadrovej dohody koncom novembra minulého roka.

Teherán 4. marca (TASR) - Irán sa vráti na rokovania do Viedne iba za účelom obnovenia jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015. V pondelok to vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde. Informovala tom agentúra AFP.

"Nepôjdeme do Viedne na ďalšie rokovania, ale na finalizáciu jadrovej dohody," uviedol Chátibzáde pred novinármi v iránskej metropole Teherán.

Irán však zároveň pripustil, že naďalej existujú viaceré otázky, v ktorých sa s USA ešte nedohodli. "Ak Washington odpovie na nevyriešené otázky, môžeme sa čo najskôr vrátiť do Viedne," uviedol.

Diplomati z Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, a Ruska začali rozhovory s Teheránom o oživení jadrovej dohody koncom novembra minulého roka. Spojené štáty sa na rokovaniach prebiehajúcich vo Viedni zúčastňujú len nepriamo, keďže už oficiálne nie sú zmluvnou stranou dohody.

Rokovania o obnovení dohody z roku 2015 sa podľa diplomatov blížili k úspešnému zavŕšeniu. V marci však boli prerušené po tom, ako Rusko na poslednú chvíľu žiadalo od USA garancie, že sankcie uvalené na Moskvu pre inváziu na Ukrajinu nebudú mať vplyv na obchodovanie Ruska s Iránom, pripomína AFP.

Spojené štáty od jadrovej dohody s Iránom odstúpili v roku 2018, za vlády prezidenta Donalda Trumpa. Následne USA obnovili svoje sankcie voči Iránu. V reakcii na to Teherán do značnej miery upustil od obmedzenia svojich aktivít v oblasti využívania jadrovej energie.