Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Úrad pre správu zaisteného majetku povedie Ján Kmeť

Ján Kmeť, foto z archívu. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Víziou nového riaditeľa je, aby bol úrad akcieschopný, akčný, aby konal transparentne, zákonne a aby si plnil úlohy, ktoré mu ukladá zákon.

Bratislava 13. mája (TASR) - Nový Úrad pre správu zaisteného majetku bude od piatka (14. 5.) viesť Ján Kmeť. Na základe výsledkov výberového konania ho do funkcie oficiálne uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Som presvedčená, že je to človek, ktorý bude nielen veľmi čestne a svedomito zastávať tento úrad, ale naozaj svojím manažérskym prístupom nastaví pravidlá a štandardy pre tento úrad tak, aby to bolo správne," povedala ministerka. Od nového šéfa čaká, že spraví všetky kroky k tomu, aby bol úrad funkčný.

Víziou nového riaditeľa je, aby bol úrad akcieschopný, akčný, aby konal transparentne, zákonne a aby si plnil úlohy, ktoré mu ukladá zákon. "Budeme maximálne súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní, s finančnou správou a ďalšími príslušnými orgánmi," zdôraznil Kmeť. Vyhlásil, že ak bude majetok zaistený, tak musí byť dobre spravovaný a následne odovzdaný buď osobám, ktorým patrí, alebo ak trestné konanie dopadne inak, bude tento majetok odovzdaný štátu.

Nový šéf Úradu pre správu zaisteného majetku vzišiel z opakovaného výberového konania. Do prvého sa prihlásili štyria uchádzači, ale nikto z nich neuspel. V opakovanom výberovom konaní boli úspešní traja zo šiestich uchádzačov.

Úrad pre správu zaisteného majetku vzniká na základe zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý ministerstvo presadilo minulý rok. Podľa rezortu ide o dôležitú úpravu na efektívny boj proti korupcii. Začať fungovať má od 1. augusta 2021. Dovtedy je potrebné zabezpečiť organizačno-personálnu, procesnú a materiálnu pripravenosť úradu. S tým súviselo aj vyhlásenie výberového konania na riaditeľa tohto úradu.