Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Prezident JAR odsúdil nárast vrážd žien po uvoľnení opatrení

Úradujúci prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa, archívne foto. Foto: FOTO TASR/AP

Minister polície Bheki Cele povedal, že celkový nárast trestných činov spôsobilo zrušenie zákazu predaja alkoholu.

Johannesburg 15. júna (TASR) - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v pondelkovom vyhlásení odsúdil nárast vrážd žien po tom, čo krajina uvoľnila opatrenia zavedené v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Píše o tom agentúra AFP.

"V posledné dni ma hlboko rozrušili vraždy mladých žien rukami mužov," uviedol Ramaphosa. "Sú to neľudské činy, ktoré nemajú miesto v našej spoločnosti."

Jeden z najhorších útokov sa odohral na predmestí najväčšieho mesta Johannesburg, kde polícia našla na strome visieť telo dobodanej ženy v ôsmom mesiaci tehotenstva. Polícia však za posledné dni zaznamenala aj niekoľko ďalších prípadov vrážd žien v krajine.

"So znechutením musíme poznamenať, že v čase, keď krajina čelí najzávažnejším hrozbám pandémie, násilní muži využívajú uvoľnené opatrenia na to, aby napádali ženy a deti," dodal prezident.

Minister polície Bheki Cele povedal, že celkový nárast trestných činov spôsobilo zrušenie zákazu predaja alkoholu.

Juhoafrická republika patrí medzi krajiny s najväčším počtom prípadov partnerského násilia. Podľa policajných štatistík je v krajine každé tri hodiny zabitá jedna žena, čo je päťnásobkom svetového priemeru. Približne jednu z dvoch žien zabijú muži, s ktorými majú blízky vzťah.