Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Južné Osetsko usporiada referendum o pripojení sa k Rusku 17. júla

Na archívnej snímke prezident Južného Osetska Anatolij Bibilov. Foto: TASR/AP

O usporiadaní hlasovania o pripojení sa k Rusku hovoril Bibilov ešte koncom apríla v ruskej štátnej televízii.

Tbilisi/Moskva 13. mája (TASR) - Južné Osetsko usporiada referendum o pripojení sa k Rusku 17. júla. Juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov v piatok podpísal príslušný výnos. Informovala o tom jeho kancelária prostredníctvom vyhlásenia. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

"Vedený historickou túžbou ľudu Južného Osetska po zjednotení s Ruskom dnes prezident Bibilov podpísal dekrét o vyhlásení referenda," píše sa v oznámení.

Obyvatelia separatistického regiónu majú v ľudovom hlasovaní odpovedať na otázku, či "podporujú zjednotenie Južného Osetska a Ruska".

O usporiadaní hlasovania o pripojení sa k Rusku hovoril Bibilov ešte koncom apríla v ruskej štátnej televízii. Juhoosetský líder to vtedy označil za "strategický cieľ". Podľa vlastných slov chcel využiť príležitosť, ktorá sa naskytla v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Plány na usporiadanie referenda Bibilov oznámil krátko pred prezidentskými voľbami v Južnom Osetsku. V nich ho porazil jeho vyzývateľ Alan Gaglojev, ktorý by sa úradu mal ujať 24. mája. Gaglojev sa pred voľbami vyjadroval proti rýchlemu pripojeniu Južného Osetska k Rusku s tým, že takéto kroky sú pre Moskvu v súčasnosti vzhľadom na vojnu na Ukrajine kontraproduktívne.

Rusko uznalo Južné Osetsko za nezávislý štát po tom, ako v roku v roku 2008 vojensky napadlo Gruzínsko. Rovnako uznalo aj ďalší gruzínsky odštiepenecký región Abcházsko a v oboch oblastiach rozmiestnilo svojich vojakov.

Gruzínska vláda už dávnejšie odsúdila plány separatistického regiónu na usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku. Takéto hlasovanie bude podľa Tbilisi "neprijateľné" a nelegitímne, keďže Južné Osetsko okupujú ruské sily.