Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

K útoku nožom v Londýne sa prihlásil Islamský štát

Polícia zasahuje na mieste policajného incidentu na moste London Bridge v centrálnom Londýne 29. novembra 2019. Britská polícia informovala o nešpecifikovanom incidente na londýnskom moste London Bridge. Podľa svedkov bolo z miesta činu počuť streľbu. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Podľa správ britských médií bol tento muž napojený na extrémistické islamistické skupiny a po prepustení ho monitorovali za pomoci elektronického náramku.

Londýn 30. novembra (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k útoku nožom v Londýne, pri ktorom v piatok zahynuli dvaja ľudia a ďalší traja utrpeli vážne zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Džihádisti sa k útoku v okolí mosta London Bridge prihlásili prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák, ktorá označila páchateľa za bojovníka IS. Podľa nej išlo o odvetu za účasť Británie v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu.

"Osoba, ktorá vykonala londýnsky útok, ...bola bojovníkom z Islamského štátu a urobila tak v reakcii na výzvu útočiť na občanov koaličných krajín," píše sa vo vyhlásení agentúry Amák.

Páchateľom útoku v okolí mosta London Bridge bol podľa britských 28-ročný Usman Khan, ktorého pred niekoľkými rokmi odsúdili za teroristickú trestnú činnosť a vlani ho po odpykaní časti trestu podmienečne prepustili. Policajti Khana krátko po piatkovom útoku zastrelili.

Podľa správ britských médií bol tento muž napojený na extrémistické islamistické skupiny a po prepustení ho monitorovali za pomoci elektronického náramku.

K útoku došlo necelé dva týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami v Británii, ktoré sa majú konať 12. decembra. Britskí politici na čin reagovali dočasným pozastavením svojich predvolebných aktivít.