Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Kompetencie a povinnosti rady školy sa meniť nebudú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú predložil nezaradený poslanec Oto Žarnay.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Kompetencie rady školy sa rozširovať nebudú. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú predložil nezaradený poslanec Oto Žarnay. Zabezpečiť ňou chcel aj včasné a riadne informovanie verejnosti o termíne a obsahu zasadnutí rady.

"Prax ukazuje, že práve presadzovanie individuálnych záujmov, či už osobných, alebo zriaďovateľa prostredníctvom volených členov rady školy, spôsobuje jej zníženú funkčnosť, alebo aj deformáciu celého jej poslania a tá sa stáva len formálnou ustanovizňou," argumentoval predkladateľ.

Cieľom návrhu bolo podľa jeho slov rozšírenie možnosti ministerstva školstva rozhodnúť o odvolaní riaditeľa školy, ak zriaďovateľ nekoná v zákonnej lehote. Navrhoval tiež prehĺbenie kompetencií rady školy, zabezpečiť chce aj včasnú a riadnu informovanosť verejnosti o termíne a obsahu zasadnutí rady školy.

Návrhom chcel docieliť aj riadnu aplikáciu zásady verejnosti na zasadnutiach rady bez obmedzenia samotnou radou. Okrem iného mala novela tiež eliminovať konflikt záujmov volených členov rady školy a zvýšiť ochranu osobnosti jej člena počas výkonu mandátu i po jeho skončení.

Žarnay neuspel ani s novelou zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Tá mala podľa jeho slov zvýšiť dôveryhodnosť a kvalitu hodnotenia práce riaditeľa školy alebo školského zariadenia prostredníctvom spätnej väzby zamestnancov. Realizovať sa mala prostredníctvom rady školy.

Upraviť navrhol aj práva pri riešení sociálno-patologických prejavov v správaní sa na pracovisku. Docieliť chcel, aby takéto situácie mohol riešiť na základe písomného podnetu priamo zriaďovateľ.