Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Východoslovenská galéria sprístupnila revitalizované nádvorie

Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Oceňujem inovatívne nápady a posun galérie svojou činnosťou dopredu, čím sa radí medzi najmodernejšie kultúrne inštitúcie v Košickom kraji, uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Košice 21. mája (TASR) - Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, otvorila v piatok (20. 5.) revitalizované nádvorie - Pohyblivú krajinu. Ako o tom TASR informovala PR a marketingová manažérka VSG v Košiciach Dominika Čupková, návštevníci v nej môžu vnímať umenie, pozorovať rastliny či načerpať novú energiu.

"Výzva Tradície inšpirujú inovácie, v rámci ktorej bol zrealizovaný aj tento projekt VSG, funguje v našom kraji už štvrtý rok. V minulosti sme v rámci tejto výzvy podporili projekt VSG Enter, v rámci ktorého bol zrenovovaný vstupný priestor galérie, tentoraz prišlo na rad nádvorie, ktoré sa premenilo na nový funkčný a zelený priestor. Oceňujem inovatívne nápady a posun galérie svojou činnosťou dopredu, čím sa radí medzi najmodernejšie kultúrne inštitúcie v Košickom kraji," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Myšlienka Pohyblivej krajiny vznikala podľa riaditeľky VSG Doroty Kenderovej v čase celosvetovej pandémie. Viaceré hromadné podujatia mohli byť realizované len v exteriéri, a preto využili príležitosť pretvoriť pusté nádvorie na miesto pre ľudí a pre podujatia, ktoré doplnia tradičný galerijný program o koncerty, workshopy a predstavenia v netradičnom prostredí.

"Veľmi dôležitým aspektom pri takomto uvažovaní bolo vytvorenie prostredia, kde rastliny netvoria len estetický prvok, ale sú pridanou hodnotou pre galériu, mesto, planétu. Zlepšujú nám mikroklímu, poskytujú tieň a vlahu, sú úkrytom či potravou pre drobné živočíchy," vysvetlila Kenderová. O pohyblivú krajinu sa budú spoločne starať zamestnanci galérie.

Vznik projektu finančne podporil KSK v rámci internej výzvy Tradície inšpirujú inovácie. Na projekte spolupracovalo súkromné laboratórium architektúry krajiny a kolektív občianskeho združenia Spolka+. VSG projekt konzultovala s Botanickou záhradou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.