Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Literárny e-magazín Knihy na dosah zaznamenal rekordnú návštevnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Portál tento rok navštívilo viac ako 40.000 záujemcov o dianie vo svete domácej i zahraničnej literárnej scény, čo je o 6000 viac oproti vlaňajšku.

Košice 12. decembra (TASR) - Literárny e-magazín Knihy na dosah, ktorý vydáva Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach štvrtý rok, zaznamenal rekordnú návštevnosť. Portál tento rok navštívilo viac ako 40.000 záujemcov o dianie vo svete domácej i zahraničnej literárnej scény, čo je o 6000 viac oproti vlaňajšku. TASR o tom informovala manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí knižnice a zároveň šéfredaktorka e-magazínu Alena Zavocka.

"Jeho úspešnosť je dôkazom, že rozhodnutie preniesť časť aktivít knižnice do online priestoru bolo správne," uviedla riaditeľka VKJB Soňa Jakešová, pričom pripomenula, že knižnica tiež neustále rozširuje knižný fond v projekte Virtuálna knižnica. Ako doplnila, čitatelia ocenili ponuku v online priestore najmä v období, keď museli byť knižnice pre nový koronavírus zatvorené.

Podľa Zavockej je za úspechom portálu jeho obsah, ako i forma. "Pre portál píšu najúspešnejší domáci autori prózy, poézie, komiksu a literárni vedci a kritici," vysvetlila s tým, že s magazínom v súčasnosti spolupracuje už viac ako 120 autorov, ktorí spolu za štyri roky jeho existencie publikovali na portáli viac ako 400 príspevkov. "Nejde o akademicky podané texty, ale autori zámerne volia odľahčený štýl s prvkami humoru tak, aby zaujali širšiu verejnosť a študentov," doplnila.

Portál Knihy na dosah, ktorý VKJB vydáva s podporou svojho zriaďovateľa Košického samosprávneho kraja, je dostupný cez doménu www.knihynadosah.sk, cez webstránku knižnice Jána Bocatia, ako aj viacerých slovenských knižníc.