Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Lídri V4 diskutovali s nemeckou kancelárkou aj o obnove ekonomiky EÚ

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič Foto: TASR – Martin Baumann

Iniciatívu na obnovu európskych ekonomík predstavila v pondelok (18. 5.) Merkelová spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Bratislava 19. mája (TASR) - Lídri Vyšehradskej štvorky (V4) diskutovali na utorkovom videosamite s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou aj o tom, ako by mala vyzerať obnova európskej ekonomiky po kríze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Slovensko zastupoval premiér Igor Matovič (OĽaNO). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Iniciatívu na obnovu európskych ekonomík predstavila v pondelok (18. 5.) Merkelová spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Tzv. nástroj obnovy, ktorý navrhujú, by mohol mať objem až 500 miliárd eur. Európska komisia by si ich požičala na finančných trhoch a následne ich napumpovala do ekonomík členských štátov cez európsky rozpočet. „Otázka, ako zdroje na obnovu získať, by mohla byť týmto, zdá sa, vyriešená. Teraz nás čaká tá druhá časť rovnice, teda na čo budú využité a za akých podmienok,“ podotkol Matovič.

Témami konferencie boli tiež viacročný finančný rámec EÚ na roky 2021 - 2027 či postupné otváranie hraníc a návrat k fungujúcemu Schengenu.

Rokovanie bolo súčasťou českého predsedníctva vo V4, pôvodne sa malo uskutočniť v Prahe. MZVaEZ pripomína, že Nemecko je najdôležitejším obchodným partnerom pre región V4. Okrem toho preberá od 1. júla od Chorvátska predsedníctvo v Rade EÚ, a to v čase, keď má EÚ pred sebou viaceré vážne témy.