Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Loď so zachránenými migrantmi dostala povolenie zakotviť na Sicílii

Loď s migrantmi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Posádka vyhlásila vo štvrtok neskoro večer núdzový stav na palube, pretože zdravie niekoľkých zachránených migrantov sa ďalej zhoršovalo.

Rím 26. novembra (TASR) - Záchranná loď Sea-Watch 4, ktorá má na palube okolo 460 migrantov zachránených z nebezpečných situácií v Stredozemnom mori, nakoniec dostala povolenie zakotviť na talianskom ostrove Sicília. Loď pritom čakala na povolenie vstúpiť do nejakého prístavu na ostrove od pondelka, informovala v piatok tlačová agentúra DPA.

Talianske úrady dali lodi pokyn, aby zakotvila v prístave Augusta na východnom pobreží Sicílie, uviedla v piatok charitatívna organizácia Sea-Watch.

Posádka vyhlásila vo štvrtok neskoro večer núdzový stav na palube, pretože zdravie niekoľkých zachránených migrantov sa ďalej zhoršovalo. Štyria z nich omdleli v búrke, ktorá sa pri pobreží Sicílie rozpútala, povedal pre DPA hovorca organizácie Sea-Watch. Teraz sa robia prípravy na presun každého migranta z paluby na pobrežie.

Posádka Sea-Watch 4 musela po skončení svojej poslednej záchrannej misie v pondelok čakať ešte niekoľko dní, kým jej talianske úrady oznámili, v akom prístave môže loď zakotviť. Talianska pobrežná stráž však počas týždňa vyzdvihla z tejto záchrannej lode viacero migrantov, ktorí potrebovali urgentnú lekársku pomoc.