Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Lukašenko oficiálne otvoril prvú jadrovú elektráreň v Bielorusku

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Litva túto prvú bieloruskú jadrovú elektráreň považuje za ohrozenie svojej národnej bezpečnosti, verejného zdravia a životného prostredia.

Minsk 7. novembra (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu oficiálne otvoril prvú jadrovú elektráreň v krajine, informovala agentúra AP.

Elektráreň ležiacu neďaleko meste Astravec v Hrodnianskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Litvou zapojili do siete ešte v utorok 3. novembra. Litva túto prvú bieloruskú jadrovú elektráreň považuje za ohrozenie svojej národnej bezpečnosti, verejného zdravia a životného prostredia.

Obavy Litvy, ale aj viacerých členských štátov EÚ, umocnila aj séria incidentov počas výstavby tejto elektrárne.

Hlavným dodávateľom pre výstavbu celého komplexu bola spoločnosť Atomstrojexport. Ide o pobočku ruského gigantu Rosatom.

Litovská spoločnosť Litgrid, ktorá je v Litve prevádzkovateľom prenosovej sústavy, v utorok stanovila nulovú kapacitu pre komerčný tok elektriny z Bieloruska. Stalo sa tak v súlade so zákonom o bojkote elektriny z jadrových elektrární v Astravci, uviedol Litgrid.

Rosatom sťažnosti zo strany Litvy odmietol a tvrdí, že projekt elektrárne spĺňa najvyššie medzinárodné štandardy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Elektráreň má mať po plánovanom dokončení v roku 2022 dva reaktory, každý s výkonom 1200 MW. Reaktor, ktorý je v prevádzke v súčasnosti, vyrába 400 MW.