Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Maas: Nie je dôvod na nepredĺženie hospodárskych sankcií voči Rusku

Heiko Maas, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maas upozornil, že nevidí dôvod na zmiernenie reštriktívnych opatrení uložených voči Moskve v súvislosti s jej úlohou v konflikte na východnej Ukrajine.

Brusel 9. decembra (TASR) - Lídri EÚ obnovia hospodárske sankcie voči Rusku počas tohtotýždňového summitu v Bruseli (12.-13.12). Informoval o tom v pondelok šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas pred začatím rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci.

Maas upozornil, že nevidí dôvod na zmiernenie reštriktívnych opatrení uložených voči Moskve v súvislosti s jej úlohou v konflikte na východnej Ukrajine. Sankcie postihujú celé odvetvia ruského hospodárstva vrátane jeho ropného a plynárenského priemyslu.

EÚ pristúpila prvýkrát k sankciám po tom, ako bolo v roku 2014 zostrelené lietadlo Malajzijských aerolínií (linka MH17) nad východnou Ukrajinou, pričom prišlo o život 298 ľudí. Odvtedy sa platnosť sankcií obnovuje každých šesť mesiacov - po odporúčaní ministrov zahraničných vecí EÚ s tým doteraz vždy súhlasili aj hlavy vlád a štátov.

Francúzsko v pondelok hostí štvorstranný summit s Ruskom, Ukrajinou a Nemeckom v nádeji, že sa tomuto tzv. normandskému formátu rokovaní podarí dosiahnuť pokrok na ceste k mieru na Ukrajine.

Aj napriek vyhláseniam francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o potrebe "rozmrazenia" vzťahov medzi EÚ a Ruskom Maas v pondelok povedal, že na prípadné zmiernenie sankcií je ešte príliš skoro.

"Budeme pokračovať v tom, čo sme doteraz považovali za správne - predĺžime sankcie. Pretože dôvody, ktoré viedli k sankciám, aj naďalej pretrvávajú," opísal situáciu Maas. A pred novinármi spresnil, že z jeho pohľadu nie je dôvod meniť nič v politike sankcií EÚ voči Rusku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)