Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Maďarsko zákonom zakázalo úradnú registráciu zmeny pohlavia

Maďarský premiér Viktor Orbán v úvode rozpravy na zasadnutí parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Nové znenie zákona bráni transgenderovým ľuďom zmeniť si meno a získať doklady, ktoré zodpovedajú ich novej identite.

Budapešť 20. mája (TASR) - Maďarský parlament v utorok schválil opatrenie, ktorým zakázal úradnú registráciu zmeny pohlavia a právne uznanie novej identity transgenderových osôb. Informovala o tom agentúra AP.

Novelu zákona, podľa ktorej má byť v matrike a v dokladoch totožnosti uvedené "biologické pohlavie založené na jeho primárnej charakteristike a genóme", prijali poslanci maďarského parlamentu pomerom hlasov 134 k 56. Hlasovania sa zdržali štyria poslanci.

Nové znenie zákona bráni transgenderovým ľuďom zmeniť si meno a získať doklady, ktoré zodpovedajú ich novej identite.

Osoby, ktoré sa zmenili z muža na ženu či naopak, až doteraz v Maďarsku smeli požiadať úrady o zmenu údajov, dodala AFP.

Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy boli súčasťou veľkého legislatívneho balíka, ktorý parlamentu predložil podpredseda vlády a predseda Kresťanskodemokratickej ľudovej strany Zsolt Semjén.

"Vzhľadom na to, že úplná zmena biologického pohlavia nie je možná, v zákone je potrebné uviesť, že nie je možné vykonať takúto zmenu ani v matrike," píše sa vo vysvetlení k pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu.

Zmena v zákone bola terčom kritiky zo strany právnických skupín, ktoré žiadajú maďarského prezidenta Jánosa Ádera, aby zákon nepodpísal a poslal ho na preskúmanie ústavnému súdu.

Obavy vyjadrili aj Európsky parlament, vysoký komisár OSN pre ľudské práva, komisárka Rady Európy pre ľudské práva a Maďarská psychologická spoločnosť.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová predtým požiadala maďarský parlament, aby odmietol pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, a vyzvala maďarské úrady "zabezpečiť, aby transsexuáli mali prístup k rýchlym a transparentným postupom na zmenu mena a rodu alebo pohlavia na civilnej matrike, ako aj v preukazoch totožnosti, pasoch, osvedčeniach o dosiahnutom vzdelaní a iných podobných dokumentoch". 

Vláda premiéra Viktora Orbána, ktorá považuje moslimských prisťahovalcov za hrozbu pre kresťanskú kultúru v Európe, v roku 2018 stiahla príspevok štátu na financovanie programov rodových štúdií a zrušila úradnú akreditáciu pre magisterské programy v tomto študijnom odbore.